Hlavní obsah

Částečná prohibice by Čechům jedině prospěla, míní Heger

– Praha
Právo, Jan Martinek

Zdravotnický výbor Sněmovny se na svém středečním jednání zabýval řešením současné epidemie otravy metylalkoholem, která si už vyžádala 23 obětí a hospitalizaci 35 lidí. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že by částečná prohibice mohla Čechům ze zdravotního hlediska pomoci. Naopak členové výboru z řad ODS jsou pro co nejrychlejší konec prohibice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Článek

Od minulého pátku je v ČR vyhlášena prohibice neboli úplný zákaz distribuce tvrdého alkoholu. Ta může podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) skončit jen za dvou podmínek: epidemie by buď razantně ustoupila, nebo by se definoval "méně rizikový alkohol".

K prvnímu aspektu se ve středu Heger na jednání výboru vyjádřil, že se naopak očekává, že epidemie potrvá ještě půl roku, kvůli otravám z domácích zásob. Na definování nerizikového alkoholu se podle ministra zdravotnictví už několik dní intenzivně pracuje. "Ta věc je právně velmi složitá," uvedl Heger.

Ćástečná prohibice by podle Hegera mohla naopak Čechům pomoci, i když připustil, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu bude Česko stát tři čtvrtě miliardy korun. "Podle OECD jsme na čtvrtém místě v EU, co se týče konzumace tvrdého alkoholu. Možná když přijdeme o tu tři čtvrtě miliardu, sice to poškodí naše hospodářství, ale budeme mít méně lidí, co se upijí k smrti i bez metanolové aféry," řekl Heger.

Poslanci ODS jsou pro rychlý konec prohibice

"Mimořádná prohibice vůbec nesouvisí se žebříčkem OECD. To zavání sociálním inženýrstvím a tím, že svobodné rozhodnutí občana konzumovat alkohol je vlastně nežádoucí jev. Moc prosím, aby to do té mimořádné situace vůbec nebylo zaznamenáno," reagoval na slova ministra Hegera poslanec Marek Šnajdr.

Poslanci ODS se naopak kloní k co nejrychlejšímu ukončení prohibice. Šéf zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS) zdůraznil, že musí začít redistribuce nezávadného alkoholu. "Jinak lidé začnou využívat domácí zásoby a obrátí se na černý trh," řekl Šťastný.

Také Šnajdr uvedl, že by prohibice měla trvat v řádu dnů.

Naopak podle poslance Jaroslava Krákory (ČSSD), který rovněž upozorňoval na důsledky častého pití alkoholu jako takového, by měla trvat ještě týdny a měsíce.

"Je svobodným rozhodnutím každého jednotlivce, jestli bude nebo nebude pít tvrdý alkohol, a kolik ho bude pít. Role státu je v prevenci," oponoval Hegerovi a Krákorovi Šťastný.

S poslanci ODS vyjádřil zásadní nesouhlas Aleš Roztočil z TOP 09. "Zcela nesouhlasím s kolegy Šťastným a Šnajdrem. Jaká svobodná vůle? Kolik bude stát léčba transplantace jater? Budeme respektovat práva opilců, ať se opíjejí, a daňový poplatník to bude platit?" ptal se Roztočil, profesí lékař. "Přece nejsme národ, který by nevydržel měsíc bez tvrdého alkoholu," dodal.

Reklama

Související články

Slovák nabízí Čechům alkohol na internetu

Martin z Košic se rozhodl obejít prohibici v Česku a nabízí na internetu dodávky jakéhokoli alkoholu do České reubliky „Rozhodněte se, jaký alkohol chcete a já...

Výběr článků

Načítám