Hlavní obsah

Pachatelé v kauze metanol mohou dostat až výjimečný trest, tvrdí žalobce

Právo, Aleš Fukse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobce Roman Kafka z Krajského státního zastupitelství ve Zlíně řeší kauzu otrav metanolem u obviněných ve Zlínském a Jihomoravském kraji. V exkluzivním rozhovoru pro Právo informoval o tom, že podal policii pokyn k zahájení šetření pro trestní čin úmyslného obecného ohrožení. Za to může být pachateli uložen až výjimečný trest.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Státní zástupce Roman Kafka

Článek

Je velmi pravděpodobné, že za státní zastupitelství převezmete dozorování v kauze prodeje pančovaného alkoholu a otrav metylalkoholem. Dosud bylo obviněno v souvislosti s tímto případem více než dvacet lidí. Jak moc podle vás jejich počty vzrostou?

Zatím se s jednotlivými případy seznamuji. Dostal jsem je na stůl teprve v úterý. Zatím mám jen dosavadní výsledky vyšetřování ze Zlína, postupně mi přicházejí z dalších okresů. Dá se ale předpokládat, že počet obviněných bude daleko vyšší. Musím říct, že policisté a kolegové státní zástupci v posledních dnech odvedli velmi precizní práci, což téměř nikdo neocenil.

Dosud policisté obvinili podezřelé osoby především z mírnějších trestných činů, například z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, u kterých je sazba odnětí svobody do osmi let. Zůstanete u nedbalosti, nebo uzrála doba, kdy se můžeme bavit o závažnějších přečinech?

Už nyní jsem dal policii pokyn k tomu, aby zahájila šetření i pro trestný čin úmyslného obecného ohrožení, a to proti dosud neznámým pachatelům. Tuto právní kvalifikaci směřuji na původní osoby, které závadný alkohol obsahující metylen uvedly do oběhu. Jednotlivé lihoviny dali určití lidé do oběhu, úmyslně plnili lahve. A museli být přinejmenším srozuměni s tím, že když si hrají s takovými věcmi, mohou způsobit ohrožení života a zdraví jiných osob. Což se i stalo.

Jak vysoká je trestní sazba v případě tohoto úmyslného trestného činu?

Pachatelé mohou v těchto případech dostat trest odnětí svobody v rozmezí od dvanácti do dvaceti let. Nebo až výjimečný trest, což je až třicet let, případně doživotí.

Budete chtít překvalifikování trestných činů u obviněných lidí, kteří tvoří spíše chapadla chobotnice než její tělo?

Týká se to především neznámých pachatelů, kteří stáli na počátku řetězce.

Policisté ale dopadli například dvaačtyřicetiletého distributora lihu z Ostravska, který prodával líh dalším distributorům k míchání rozličných alkoholických nápojů. Zadrželi i hlavu zločineckého gangu prodejců pančovaného alkoholu ve Zlínském kraji, čtyřiapadesátiletého muže z Podkopné Lhoty na Zlínsku. Ani u těchto dvou by nemělo dojít k překvalifikování z nedbalostního trestného činu na úmyslný?

Je možné, že ano. Není to vyloučeno. Ale určitě by se právní překvalifikování na takto závažnou trestnou činnost nemělo týkat například obyčejného stánkaře, který pomalu ani nevěděl, co prodává. Z toho bychom asi těžko dovodili nějaký úmysl ve vztahu k obecnému ohrožení. Ale je to případ od případu jiné.

Roman Kafka

Žalobce Roman Kafka (34) pracuje na Krajském státním zastupitelství ve Zlíně od roku 2006. Poslední rok strávil na Vrchním zastupitelství v Olomouci. Přebral kauzu otrav metylalkoholem u obviněných ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Postupně mu zřejmě přibydou i ostatní případy v rámci celého Česka.

Dříve například dozoroval brutální vraždu osmnáctileté maturantky v Hulíně nebo mord bezbranné seniorky v Uherském Ostrohu. V obou případech vrazi od soudu odešli s pětadvacetiletým trestem.

Podílel se i na vyšetřování střelby Karla Musely (bratra zbrojního magnáta Pavla) v kunovickém leteckém podniku. Při útoku zastřelil Musela dva členy představenstva a postřelil ředitelku firmy. Sám pak spáchal sebevraždu.

 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám