Hlavní obsah

Sněmovna podpořila stabilizační balíček, rebelové v ODS dál chtějí změny

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v úterý v prvním čtení podpořila opakovaně předložený vládní stabilizační balíček, který obsahuje zejména zvýšení daně z přidané hodnoty. Rebelující poslanci ODS, kteří minule hlasovali proti jeho přijetí, se při hlasování o návrhu na zamítnutí zdrželi hlasování. Vláda s tímto novým balíčkem spojila i svou důvěru.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř ve Sněmovně

Článek

Odmítavý postoj rebelů ODS v úterý zopakoval jejich vůdce Petr Tluchoř, který vládou navrhovaný daňový balíček označil za „levicový“ a „topácký“. Označení rebelové si prý šestice poslanců zaslouží. Podle něj jsou právě rebelové odvážní lidé, kteří vždy bojovali proti tyranii otevřenou, často ozbrojenou vzpourou. Nepřímo pak vzkázal premiéru Petru Nečasovi, že i český král Ferdinand musel v 19. století ustoupit, když chtěl zavést dvouprocentní daň z obratu.

Sněmovna projednává vládní daňový balíček podruhé poté, co se jí na začátku září nepodařilo přehlasovat senátní veto. Někteří poslanci ODS totiž nesouhlasili se zvýšením daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent. Sněmovní klub ODS se dohodl na tom, že vznikne pracovní skupina, která se bude požadavky rebelujících poslanců zabývat.

Tluchoř chce dál zásadní změny daňového balíčku

„Nevím, proč bych jako poslanec loajální ke značce ODS pro něj měl hlasovat,“ prohlásil Tluchoř a dodal: „Každý bude muset volit mezi značkou ODS a loajalitou. Já jsem si zvolil to první.“

Tluchoř uvedl, že je pro debatu, ale změny v balíčku musí být zásadní. „Dopředu říkám, zcela vážně že nejsem připraven hlasovat pro kosmetické změny,“ uvedl Tluchoř s tím, že je ochoten podpořit jen takový balíček, který dostojí pověsti ODS, kterou měla po uplynulých dvacet let.

Jeho slova potvrdili i další dva rebelové Ivan Fuksa a Radim Fiala. Oba uvedli, že balíček musí doznat výrazných změn, nikoli jen kosmetických.

Právě Fuskovo vystoupení vyprovokovalo Kalouska k nečekané osobní reakci: „Ivane, víš, kolik lidí na ministerstvu financí si tě přestalo vážit?“ položil řečnickou otázku Kalousek a vzápětí dodal: „Ale určitě víš, proč to děláš.“

Fuksovi, jako bývalému náměstkovi na ministerstvu financí, připomněl Kalousek řadu jednání, kde podle něj byl velmi aktivním a inspirativním elementem. Jeho dnešní postoj proto příliš nechápe.

Kompromis jako kapitulace

Tluchoř naopak vládu viní, že tvrdošíjně trvá na podobě balíčku, který odpovídá představám Kalouskovy TOP 09. „Balíček obsahuje jen to, co je v zájmu TOP 09,“ uvedl vůdce rebelů.

Tluchoř vládě položil na krk nůž: „Chápu nutnost kompromisu, nicméně je jistá hranice, za kterou se kompromis stává kapitulací,“ uvedl a zopakoval, že jeho schválení v navržené podobě by bylo zradou programu ODS.

„Tak snadno se s balíčkem nevypořádáme,“ nechal se slyšet Tluchoř, podle kterého je to otázka identity. Navrhované daňové změny prý pomohou ekonomice asi tak, jako by chtěl někdo léčit srážlivost krve heparinem. A to prý rebelové odmítají.

„ODS byla a věřím, že bude stranou ekonomického lídrovství, která má správný ekonomický recept na řešení problémů v této zemi. A když hájím zásady ODS, jsem přesvědčen, že hájím zájmy lidí této země,“ uzavřel Tluchoř.

Reklama

Související články

Poslanci odmítli zvýšení DPH

Po několikahodinové debatě ve Sněmovně ve středu večer poslanci odmítli vládní stabilizační balíček. Koalice nedala dohromady 101 poslanců. Kabinet chce proto...

Rebelové z ODS se chystají i na Kalouska

Šest poslanců, kteří minulou středu nepodpořili stabilizační balíček a způsobili tak vládní krizi, je připravených jednat o svých požadavcích s předsedou ODS...

Výběr článků

Načítám