Hlavní obsah

Fischer přednášel ve Washingtonu studentům o krizi EU

Novinky, Jiří Ovčáček
WASHINGTON

Prezidentský kandidát Jan Fischer druhý den pracovní návštěvy USA seznámil studenty Georgetownské univerzity ve Washingtonu se svým pohledem na příčiny krize EU. Upozornil, že Evropa se snaží federalizovat desetkrát rychlejším tempem, než tomu bylo v případě stejného procesu, na jehož konci byly současné federální Spojené státy americké.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezidentský kandidát Jan Fischer na setkání se studenty Georgetownské univerzity ve Washingtonu.

Článek

Současná krize eurozóny má podle Fischera dvě příčiny. „První je rychlost, s jakou se EU snaží federalizovat, a to tempem řádově desetkrát rychlejším, než jakým se federalizovala americká unie. Druhým problémem je neodpovědné chování vlád, které po desetiletí věřily, že prosperitu si lze trvale koupit na dluh,“ řekl v úterý Fischer studentům.

EU se nyní podle něj nachází napůl cesty mezi národními státy a federací. Prezidentský kandidát v této souvislosti uvedl, že je odpůrcem tuhé federalizace a upřednostňuje spíše flexibilnější integraci zemí tvořících EU. „Nemyslím si, že aktuálním řešením eurokrize může být ještě daleko tužší integrace,“ prohlásil.

Fischer si na druhý den své pracovní návštěvy USA naplánoval také položení věnce k pomníku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka ve Washingtonu a setkání s českým velvyslancem a exministrem zemědělství za ODS Petrem Gandalovičem.

V úterý ráno se Fischer zúčastnil diskuse s vedoucími představiteli libertariánského CATO Institutu, ke kterému má blízko současný prezident Václav Klaus. Stejně tak má v plánu debatovat se zástupci think tanků amerických demokratů. O Fischerovu návštěvu projevila zájem i americká média, o rozhovor požádala například zpravodajská stanice CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám