Hlavní obsah

Heger: Nové nálezy metanolu jsou na úrovni zbraní hromadného ničení

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní složky státu nadále intenzivně pokračují v kontrolní činnosti kvůli nebezpečnému metanolu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) informoval po úterním jednání krizového štábu o nálezu 260 litrů alkoholu s až 30procentní koncentrací metanolu. Heger to srovnal se zbraněmi hromadného ničení. Podezření navíc padlo i na oficiální likérky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Při posledních kontrolách bylo objeveno 94 tisíc kolků, které byly podle Hegera vyzvednuty pro oficiální likérku, ale „ocitly se úplně jinde“. U dvou oficiálních producentů byly navíc ve výrobních prostorách nalezeny barely, které obsahovaly chemikálie neznámého druhu. To je podle Hegera u takovýchto společností nepřijatelné. Vzorky neznámých látek jsou nyní v laboratořích. Nikdo z krizového štábu nechtěl upřesnit, o jaké společnosti se jednalo.

Vyšetřovatelé také podle Hegera nalezli při domovních prohlídkách u některého z 23 obviněných lidí několik barelů s alkoholem, v nichž se pohybovala koncentrace metanolu mezi 20 až 30 procenty. Ministr to označil za maximálně toxickou dávku a s nadsázkou uvedl, že „to začíná být na úrovni zbraní hromadného ničení“.

Prohibice bude trvat dál

„Policie se skutečně posunula od řadových prodejců do distributorské sítě a do vyššího patra,“ komentoval poslední nálezy náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

"Pakliže u sebe někdo má padesátilitrový sud, který má třicetiprocentní koncentraci, tak je zřejmé, že se bavíme úplně o jiné rovině než u těch řadových prodejců," uvedl náměstek ministra.

Ministr upozornil, že po zjištění posledních tří skutečností nevidí důvod k rozvolňování prohibice, která platí od pátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám