Hlavní obsah

Otrava metanolem má 22. oběť, hospitalizováni jsou další otrávení

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Pitva jednasedmdesátileté ženy, která 6. září zemřela doma v Budišově nad Budišovkou na Opavsku, potvrdila úmrtí na otravu metanolem. Celkem tak v ČR zemřelo na otravu závadným alkoholem už 22 lidí.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

V úterý brzy ráno zemřel v Kyjově 29letý muž z Veselí nad Moravou, který ležel v nemocnici více než týden v kritickém stavu. Podle ředitele nemocnice Petra Svobody mu jedovatý alkohol nenávratně poškodil mozek a další orgány.

Soudní pitva v úterý zároveň prokázala, že muž z Kojetína na Přerovsku nezemřel na otravu metanolem. Třiašedesátiletý muž byl nalezen v pátek na přerovském nádraží a převezen do místní nemocnice, měl přitom stejné příznaky jako předchozí oběti otrav. Původně byl proto počítán jako další oběť otrav v České republice. Podle olomoucké policejní mluvčí nestála za úmrtím ani otrava alkoholem.

"Včerejší (pondělní, pozn. red.) pitva muže neprokázala, že příčinou jeho úmrtí byla intoxikace metylalkoholem. Nezemřel ani na otravu alkoholem, šlo o jinou nemoc, selhal mu orgán," řekla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Další otrávení

Další čtyři případy intoxikace metanolem se objevily v noci na úterý a v úterý ráno v Ostravě a Karvinéu. Zatím není jasné, zda si lidé alkohol i přes panující prohibici zakoupili na černém trhu, anebo zkonzumovali zásoby, které měli doma.

Záchranáři zasahovali v jednom z ostravských domů v pondělí dvě hodiny před půlnocí. „Z místa byl do nemocnice transportován 40letý muž. Posléze byla potvrzena jeho intoxikace metylalkoholem,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková Holčáková.

Dodala, že poškozený měl alkohol konzumovat s dalším, o devět let starším mužem, kterého policie také kontaktovala. „Do nemocnice se odebral až po apelu policistů k lékařskému vyšetření. I u tohoto muže byla prokázána intoxikace metylalkoholem,“ dodala mluvčí.

Dalšího přiotráveného hlásí v úterý ráno Karvinsko. „V nemocnici byl hospitalizován i 73letý muž, který měl rovněž požívat alkohol. Při expertízách byla zjištěna intoxikace metylalkoholem,“ dodala Holčáková. Muž kontaktoval lékaře poté, co se u něj projevily příznaky otravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám