Hlavní obsah

NATO cvičí v Náměšti, jak nejlépe bombardovat táliby

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměšť nad Oslavou

V Náměšti nad Oslavou se v těchto dnech odehrává největší letecké cvičení v Evropě v tomto roce. Na ostré boje v Afghánistánu se sem přiletěli připravit vojáci ze 16 členských států NATO.

Foto: Jan Jánský

A-10 Thunderbolt II. Tyto stroje jsou nyní k vidění v Náměšti nad Oslavou.

Článek

Nad náměšťskou základnou se prohánějí turecké F-16, slavné americké A 10 Thunderbolt, ale nejvíce pozornosti se tu věnuje nenápadným vojákům s vysílačkami na zádech. To jsou letečtí návodčí, kteří mají v bitevním poli na starosti jedinou věc. V případě napadení a bezvýchodnosti situace přivolat leteckou podporu a přesně určit cíl.

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla je návodčí stále více respektovanější profese. „Pro vojáky je to často poslední naděje, protože po zemi se k nim v Afghánistánu dostane pomoc nejdříve za půl dne, ale ze vzduchu za několik minut,“ řekl Právu Pavel.

Kapitán J. Š. byl jako návodčí už jedenkrát v afghánské misi, teď cvičí své kolegy, jak nejlépe navádět bomby na nepřítele. „Když přiletí letecká podpora, tak všichni utečou, bez ní bychom tam často byli v Prčicích,“ řekl.

Stát se návodčím má chuť řada lidí, ale málokdo uspěje. „Potřebujeme chlapa s dobrou angličtinou, fyzicky zdatného a kterému to rychle přemýšlí. Tím pádem při výběru uspěje tak deset procent,“ dodal kapitán.

Aliance začala návodčí cíleně cvičit až po roce 2006, kdy nedopatřením kanadský návodčí navedl americkou stíhačku na své kolegy. Tři z nich útok nepřežili.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) vítá, že NATO se po dlouhé době rozhýbalo a začalo znovu společně cvičit. „Aliance se musí udržovat v kondici, tím spíš že se postupně redukuje účast v misích jako je Afghánistán,“ uvedl Vondra.

Reklama

Výběr článků

Načítám