Hlavní obsah

Státu záleží jen na spotřební dani, celníci jsou nedůslední, tvrdí výrobci lihovin

Celní správa je nedůsledná při kontrolách prodejců alkoholu, uvedl na pondělní tiskové konferenci s odvoláním na vyhodnocení kontrolní akce na Ostravsku předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera. Z materiálu, který poskytl novinářům, mimo jiné vyplývá, že trafika v Havířově, v níž si začátkem září koupili lihoviny někteří otrávení metanolem, porušila předpisy již v březnu. Byla ji však jen dodatečně vyměřena spotřební daň. Celníci tvrdí, že postupovali správně.

Foto: Novinky

Policisté při prověrkách stánků.

Článek

Stát podle Kučery nepostupuje proti hříšníkům dostatečně tvrdě. "I když opakovaně v určité provozovně zjistí problém a neznačený alkohol, v podstatě se tím nijak nezabývají. Vyberou si svoji spotřební daň a neřeší, jak se tam ten alkohol dostal, proč se tam dostal a jakto, že se tam pořád prodává," uvedl. "Zatím jsme neslyšeli, že by někdo z nich dostal pokutu," podotkl k průběhu kontrolních akcí, které údajně stojí stovky tisíc korun.

Při kontrolní akci Galerie, která se uskutečnila 5. až 7. března letošního roku, byly problémy u každého čtvrtého. Celníci zjistili porušení zákona ve 21 ze 78 kontrol, odebrali čtyři vzorky. Ty nezjistily přítomnost denaturačních prostředků. Mezi subjekty, které nedodržely předpisy, je v materiálu uveden také prodejní stánek v ulici SNP v Havířově Šumbarku a trafika v Konzumní ulici.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policie ve čtvrtek pozdě odpoledne prohledala několik stánků v Havířově-Šumbarku, jeden z nich je dosud uzavřen.

Celníci se hájí

Mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická řekla, že celníci postupují v souladu se zákonem a určitě nepochybili. "Naši kolegové dělají kontroly skutečně pravidelně, denně. Kontrolují provozovny, stánky i vozidla. Když na provozovně najdou nějaký neznačený alkohol, okamžitě ho zajistí s tím, že je nelegální. I když zkouška ukáže, že je alkohol v pořádku, nikdy se nevrací a je určen k likvidaci. Pochopitelně se pátrá i po majitelích," řekla Zdobnická. Nelegální alkohol přitom podle ní celníci v Moravskoslezském kraji objeví téměř denně. "Někdy to je pět nebo deset, jindy 50 litrů. Už se to ani nemedializuje," řekla mluvčí.

Sdružení zastupující zájmy menších tuzemských výrobců se zhruba patnáctiprocentním podílem na trhu si zároveň stěžuje na rozdílný přístup celníků k malým a velkým výrobcům. Zatímco problémové výrobky od renomovaných výrobců prý celníci označují rovnou za padělky, aniž by prověřovali další okolnosti, problémové produkty od malých likérek automaticky považují za nezdaněné výrobky přímo od výrobce.

Údajně nedostatečnou kontrolu výroby a prodeje alkoholu kritizovala v uplynulém týdnu také Potravinářská komora. Kontroly se podle ní zaměřují především na legální výrobce, zároveň však nejsou jasné kompetence jednotlivých kontrolních orgánů. Rozmach obchodu s pančovaným alkoholem je podle potravinářů ovlivněn také zvyšováním spotřební daně a DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám