Hlavní obsah

O plzeňském referendu na výstavbu komplexu Corso musí rozhodnout soud

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O referendu, které by mohlo zmařit plány na výstavbu multifunkčního komplexu Corso v centru Plzně, rozhodne až soud. Propojení krajských voleb a referenda, v což doufali místní občanští aktivisté, je tak už nereálné.

Foto: Archiv města Plzeň

Plzeň z ptačí perspektivy

Článek

O vypsání referenda jednali v pondělí městští zastupitelé. Ve hře byly dvě varianty. Buď referendum ve znění, pod které se podepsaly tisíce lidí, a tedy se dvěma otázkami - zda má město udělat vše proto, aby stavbě zabránilo, a zda se má pro danou lokalitu změnit územní plán, aby zde mohl být pouze park.

Druhou variantu prosazoval primátor Martin Baxa (ODS), který navrhoval vypustit druhou otázku, na níž jsou rozporuplné právní názory. Referendum by tak bylo vypsáno jen s první otázkou, tedy zda má město udělat vše proto, aby stavbě zabránilo. Pro žádnou z variant se ale nezvedl potřebný počet rukou.

„Obrátíme se na soud, ten pak musí rozhodnou do třiceti dnů,“ řekl Martin Marek z výboru na přípravu referenda. „Postoj zastupitelstva nám přijde neuvěřitelný, hlavně ČSSD, která má referendum v programu,“ doplnil Marek.

Například ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) se zdržel hlasování. „Ze své funkce mám odpovědnost za peníze, a tady by případná realizace výsledků referenda mohla město stát desítky, stovky a možná i miliardy korun,“ řekl Právu Zrzavecký.

Corso chce postavit soukromý investor, firma Amádeus Plzeň, který se už nechal slyšet, že by za zmařenou investici nárokoval až pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám