Hlavní obsah

Prohibice bude trvat dál, z regálů zmizelo 20 miliónů lahví

– Praha
Novinky, val

Krizový štáb, který se v pondělí sešel, aby řešil mimo jiné případné zmírnění zákazu prodeje tvrdého alkoholu, rozhodl o pokračování prohibice v její současné podobě. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09) není jasné, jak dlouho bude zákaz trvat a zda opatření zůstanou v platnosti i déle než původně avizovaný měsíc. Dodal, že zatím bylo z prodeje staženo kolem 20 miliónů lahví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (vpravo), náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška a policejní prezident Martin Červíček (vlevo)

Článek

„Ta restrikce objemově na konzumaci alkoholu není zase tak vysoká, nebude-li trvat delší dobu, než ten celý měsíc. Ale zatím nechci naznačovat, jak dlouho trvat bude, protože ta epidemie nekončí a ta opatření se teprve diskutují,“ prohlásil Heger.

Na postupné uvolňování zákazu není ještě podle Hegra ten správný čas. Z právního hlediska se ale připravuje půda pro to, aby mohla být definována pravidla pro vyjmutí některých výrobků z plošného zákazu.

Heger uvedl, že po pátečním vyhlášení prohibice bylo staženo z prodeje asi 20 miliónů lahví, které zůstaly ve skladech prodejen. „Část z nich jsou lahve, na které příliš velké podezření nebude,“ řekl. Nyní je proto nutné zabývat se případným uvolněním některých produktů z plošného zákazu.

BEZ KOMENTÁŘE: Z obchodů zmizel tvrdý alkoholVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

O víkendu proběhly podle ministra desetitisíce kontrol po celé republice. Při nich bylo v 65 případech zjištěno porušení zákazu. V jednom ze vzorků byla nalezena extrémně vysoká dávka metanolu - 30 procent.

Vyšetřování se posunulo

Ministerstvo se podle svého šéfa zatím nezabývalo otázkou možného odškodnění prodejen a restaurací. Bude se o ně nejspíš svádět právní bitva, přičemž riziko je podle Hegera na straně výrobců, kteří mají za své produkty ručit.

Policejní prezident Martin Červíček potvrdil, že již bylo v souvislosti s kauzou obviněno 23 osob v rámci celé republiky. „Případy mají svoji spojitost,“ dodal. Policejní vyšetřování podle něj doznalo významného posunu a rozpracovávají se jednotlivé případy. Vyšetřovatelé budou ale opatrní při sdělování informací.

Heger dodal, že za posledních 24 hodin se objevilo šest nových případů otravy metanolem. Upřesnil, že potvrzeno bylo 19 úmrtí v souvislosti s otráveným alkoholem, v dalších čtyřech případech se čeká na výsledek pitvy. Norský lék byl podán čtyřem lidem, zbývá tak 26 dávek a má se jednat o přísunu dalších dávek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám