Hlavní obsah

Metanol je druhou nejvážnější katastrofou v historii ČR

Praha

Nebezpečný metanol v pančovaném alkoholu má na svědomí již přes dvě desítky obětí. Celá událost se tak řadí mezi největší katastrofy, které Českou republiku postihly. Počtem obětí je dokonce druhou nejzávažnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Více lidí zemřelo v Česku jen při ničivých povodních v roce 1997, které postihly třetinu země. Tehdy přišlo o život 50 lidí. Většina z obětí utonula, někteří zemřeli v souvislosti s povodní z jiných důvodů. Nejvíce obětí v jedné obci bylo v Troubkách na Přerovsku, kde při povodni zahynulo devět lidí.

Tragické hromadné nehody

Jedna z nejtragičtějších dopravních nehod se stala v březnu 2003. Na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku se převrátil patrový autobus, který spadl asi ze sedmimetrového srázu. Na místě zemřelo 17 lidí, dva po převozu do nemocnice a poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Zraněno bylo 34 lidí, řidič dostal osm let vězení.

V červnu 1995 zemřelo po srážce osobního vlaku s nákladním u obce Krouna na Chrudimsku 19 lidí, další čtyři byli těžce zraněni. Tragédii na jednokolejné trati zavinila nedbalost a porušení předpisů na dráze.

Před 10 lety zabily povodně 17 lidí

Nejrozsáhlejší záplavy v novodobých dějinách postihly téměř celé Česko v létě roku 2002. Tehdy o život přišlo 17 lidí - deset z nich utonulo, další zemřeli například po námaze spojené se záchrannými pracemi, po pádu podmáčeného stromu či kvůli své neukázněnosti.

Další smrtelné záplavy postihly Českou republiku před třemi lety. Na severní a střední Moravě zahynulo 13 lidí, jeden člověk zahynul na Vysočině a jedna žena utonula v Ústeckém kraji. Nejvíce obětí - devět - si vyžádala velká voda na Novojičínsku.

Při hromadné nehodě Nedaleko obce Středokluky (Praha-západ) zemřelo v roce 1999 deset lidí, dalších 15 utrpělo vážná zranění. Příčinou byl náraz linkového autobusu do odstavené tatry a osobního auta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám