Hlavní obsah

Někdo alkohol shání i pod pultem, jiný ho vylívá

Právo, Radek Plavecký

Prohibici v Česku řeší lidé různě. Zatímco někteří ještě v pátek v noci marně sháněli alkohol v obchodech a restauracích, jiní už přemýšleli, jak výhodně zpeněží domácí zásoby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Počkám si, až ceny lihovin trochu povyskočí a začnu prodávat s pěkným ziskem svoji zásobičku slivovice,“ holedbal se v sobotu večer mezi štamgasty jednoho výčepu v blízkosti centra Brna jeden z nich. Jeho spolustolovník považuje zákaz prodeje za příliš silné gesto vlády, která něco zanedbala. „Největším problémem zůstane závadný alkohol, který mají lidi doma a neuvědomují si to,“ řekl dotyčný.

Prázdné regály

V drtivé většině prodejen v Praze a středních Čechách zůstaly po tvrdém alkoholu jen vyprázdněné police a regály. Hned během páteční noci, kdy byla prohibice vyhlášena, začali prodavači sklízet lihoviny s vyšším obsahem alkoholu z pultů.

„V pátek jsme tady zůstávali do noci a nosili jsme to dozadu do skladu,“ potvrdila prodavačka Lidlu v Praze 9. Prodavači se shodovali, že lidé o zákazu prodeje většinou věděli, a tak se po tvrdém alkoholu nikdo příliš nesháněl, až na výjimky.

„Byl tu pán a sháněl becherovku. Ptal se, kde by se dala ještě sehnat, tak jsme se smáli, že leda někde pod pultem,“ dodávala prodavačka.

Také samotní zákazníci potvrdili, že museli sáhnout do starých zásob. „Měli jsme oslavu čtyřicátin, tak jsem kamarádovi místo vodky koupil lahev dobrého vína a na oslavě holt musíme sáhnout ke starým zásobám nebo po pivě a víně,“ připustil Michal Burda z Prahy.

Naštěstí se podle ministerstva zdravotnictví prohibice nevztahuje na lihoviny konzumované v rámci domácích oslav, tedy mimo restaurace a další provozovny stravovacích služeb.

Ne všichni prodejci ale byli ochotní uklidit zásoby alkoholu nad dvacet procent do skladu.

Rozbité lahve

Svérázně to zřejmě jeden z nich vyřešil na západě Čech. V Karlových Varech byly na náměstí Milady Horákové v obchodně-správním centru města v kontejneru na sklo objeveny lahve s etiketami likérky Drak, tedy s podobnými, které byly minulý týden nalezeny u některých otrávených lidí na Moravě.

„V lahvích jsme zajistili zbytky tekutin, které jsme poslali na expertizu, z které vzejde, zdali lahve obsahovaly nebezpečný metylalkohol,“ uvedla policejní mluvčí, podle které byly v kontejneru jednak lahve půllitrové, tak placatice. Okolo kontejneru byly rozházeny zátky od lahví. „Komu lahve patřily, je v šetření,“ uvedla mluvčí policie.

I když v obchodech a restauracích zůstaly v nabídce jen likéry s obsahem alkoholu do dvaceti procent, tedy například vaječné koňaky nebo jablíčka, lidé na západě Čech si s tím těžkou hlavu nedělají.

Pro alkohol do Německa

„Na rodinnou oslavu několika narozenin jsme měli doma zásoby, a to už byly většinou načaté a tedy odzkoušené lahve. I kdybychom ale nic neměli, tak je to jenom kousek za hranice do Německa, kde je tvrdý alkohol běžně k dostání,“ popsala Martina Pospíšilová z Karlových Varů.

Prohibice nevadí ani provozovatelům velkých hotelů v Karlových Varech. „Nemáme s tím problém,“ uvedl generální ředitel karlovarského lázeňského hotelu Thermal Josef Pavel. „Významnou část hostů tvoří arabská klientela a to nejsou žádní pijáci tvrdého alkoholu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám