Hlavní obsah

Prohibice zafungovala dobře, platí i pro poslance, tvrdí Heger

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák, Ondřej Kořínek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger prohlásil v Partii na Primě, že prohibice zafungovala dobře. Na otázku, zda platí i v poslanecké sněmovně, řekl "zcela určitě".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

"Případy stále přibývají, problém se šíří do dalších krajů. Otrava má dlouhou latenci, dva až tři dny, takže kdy přesně lidé pili, se nedá říct," poznamenal Heger.

Jeroným Tejc z ČSSD uznal, že je v tuto chvíli dobře, že takový zákaz přišel. "Pokud bude trvat v řádu dní či týdne, tak se takové omezení dá strpět".

Dodal ale, že vláda svolala krizový štáb, když bylo už 16 obětí. Z dnešního pohledu se mu zdá, že "je to možná pozdě".

Heger to odmítl a uvedl, že ex post se vždy dobře kritizuje.„Již první dny naběhlo obrovské množství kontrol, aniž byl zákaz vyhlášen a teprve když se ukázalo, že se to rozšiřuje do dalších okresů, následovala širší opatření."

Prohibice ještě pár dní 

Prohibice bude podle Hegera ještě pár dní trvat. "Policie provedla desetitisíce kontrol, je zabavováno tisíce litrů alkoholu. Na základě vyhodnocení situace budeme uvažovat, jak modifikovat plošný zákaz."

Jeroným Tejc vidí příčinu problému především na ministerstvu financí. "Nezaznamenal jsem kroky k potírání černého trhu. Kolkování zavedla vláda ČSSD před odpor ODS. Aktivita ze strany vlády by měla být větší."

Karolína Peake (LIDEM) mu ale odporovala: "Kolky příliš nepomohly, protože se falšovat dají. Pokud přijdeme s další regulací, obávám že do toho zase spadnou ti slušní podnikatelé." Vláda by měla spíše začít s konsolidací orgánů, které se zabývají kontrolou, protože je to příliš roztříštěné.

Daně nejsou hlavní problém

Heger pak uvedl, že daně na alkohol by mohly být i vyšší. Disitributoři alkoholu sice tvrdí, že černý trh rostl po zvýšení daní, ale Heger trvá na tom, že ceny alkoholu u nás ve srovnání s cenami cigaret rostly podstatně méně. Podle něj by se měla potlačovat konzumace alkoholu, a zejména u dětí.

"Máme z toho mezinárodní ostudu," řekl s odkazem na statistiky, které však mnozí zpochybňují. Mohou být nadsazené a navíc není vůbec jasné, zda u nás levný alkohol kupují skutečně jen Češi.

Tejc nevidí v daních hlavní problém. "Spíše sledovat dovoz metanolu a lepší kontrolu," uvedl. Navrhuje také stálý celní dozor při výrobě alkoholu a rotaci celníků, aby nedocházelo ke korupci.

Pachatelé metylalkohol zřejmě nemíchali úmyslně

Vedoucí vyšetřovacího týmu Methyl Václav Kučera v Otázkách Václava Moravce řekl, že číslo obviněných osob vzrostlo na 22 a další desítka je ještě vyslýchána. Zároveň připustil, že nelze vyloučit jediný zdroj pančovaného alkoholu. Vyšetřovatelé se od prodejců a dealerů dostali k dodavateli, jestli je ale jediný, není zatím jasné.

Podle Václava Kučery zatím nejsou žádné indicie, že by kontaminace alkoholu metylalkoholem byla úmyslná.

Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta v Otázkách uvedl, že inspekce provedla 6211 kontrol spolu v součinnosti s policií a celníky. V sedmi vzorcích nalezli větší množství metanolu. Mimo jiné také řekl, že je nutné najít mechanismus, kterým se odhalí kontaminované lahve, které prodejci uložili do skladu po zavedení prohibice.

Podle Šebesty nelze pančovaný alkohol srovnávat například s pančováním džemu, kde výrobci chtějí ušetřit tím, že místo meruňky vmíchají do džemu jablka. V pančování alkoholu jde zejména o únik daní.

Ministerstvo již přichystalo novelu

Podíl černého trhu v ČR je podle náměstka financí Ladislava Minčiče 1/10. Náměstek zdůraznil, že nebylo správné rozhodnutí, když byl zrušen trestný čin zakazující nedovolenou výrobu lihu a přesunut do přestupkového zákona.

"Ministerstvo již přichystalo novelu zákona k označování alkoholu a kontroly lihového hospodářství, kterou už v srpnu předalo do mezirezortního jednání," uvedl. Přestupek v lihovém hospodářství by měl být také zaznamenán na konkrétní fyzickou osobu. Šestilitrový limit má být podle náměstka financí menší.

Reklama

Související články

Svět se diví. Češi si zakázali alkohol

Česká prohibice svět překvapila. Zahraniční média začala o vyhlášení zákazu prodeje a nalévání tvrdého alkoholu v ČR informovat jako o bezprecedentním kroku....

Výběr článků

Načítám