Hlavní obsah

Zákaz prodeje tvrdého alkoholu byl nezbytný, řekl premiér Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) v sobotu řekl, že zákaz prodeje alkoholu byl vyhlášen s jeho vědomím. Zákrok byl nezbytný pro ochranu zdraví občanů, uvedl premiér v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Zákaz prodeje a nalévání nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent v pátek večer s okamžitou platností vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v souvislosti s řadou vážných otrav metylalkoholem, z nichž 19 skončilo smrtí.

"Tento krok se mnou ministr zdravotnictví konzultoval," řekl Nečas. Dodal, že ministerstvo zdravotnictví i krizový štáb vlády vyhodnotily místa, kde se jedovatý alkohol objevil. "Podle údajů, které mi (Heger) předložil, bylo jasné, že rizika nejsou omezena jen na stánkový prodej, ale týkají se i nákupů v kamenných obchodech a konzumace v restauracích," uvedl premiér.

Připustil, že jde o mimořádné opatření, ale vyjádřil naději, že občané pochopí, že v zájmu ochrany jejich zdraví a životů bylo nezbytné. Po zákazu prodeje tvrdého alkoholu od pátečního večera stovky policistů kontrolují obchody, restaurace a další provozovny v celé ČR. Obchodníci i hostinští podle nich zákaz většinou dodržují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám