Hlavní obsah

Dodržování prohibice kontrolovaly přes noc stovky policistů

Zatím pouze upozorněním domluvou řešili policisté dodržování částečné prohibice v obchodech a restauračních zařízeních. Po vyhlášení zákazu prodeje alkoholu s obsahem alkoholu nad 20 % provedly hlídky během noci kontroly v několika tisících zařízeních po celé zemi.

Foto: Novinky

Policisté při prověrkách dodržování zákazu prodeje tvrdého alkoholu

Článek

Například středočeští policisté přes noc zkontrolovali kolem 1900 podniků, kde se rozlévá alkohol. "Nechtěli jsme vykázat pokuty za cokoliv, ale chtěli jsme se domluvit a říct všem, že zákaz alkoholu je," uvedla policejní mluvčí Soňa Budská. Noční kontroly v kraji podle ní byly bez problémů, pouze v jednom případě nechtěl provozovatel podniku převzít od policie formulář.

Policisté si nechávali podepsat prohlášení o seznámení s platností mimořádného opatření, které začalo platit v pátek po sedmé hodině večer, kdy jej vyhlásil v České televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).[celá zpráva]

Pražští policisté ve spolupráci se strážníky městské policie provedli více jak 1500 kontrol zaměřených na dodržování mimořádného opatřen. V sedmnácti případech policisté reagovali na výzvy občanů prostřednictvím tísňové linky 158.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tvrdý alkohol se nesmí podávat ani na svatbáchVideo: Reuters

"Zaměřili se i na osoby bez domova, které by mohly být ohroženy závadovým alkoholem. Všechny kontroly proběhly naštěstí v pořádku a bez problémů," uvedla pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová. Speciální pořádková jednotka a cizinecká policie pak provedla kontrolu v tržnici na Praze 4 a v pražských Malešicích.

Na vysočině provedlo do rána nasazených 105 policistů 634 kontrol. „Týkaly se hlavně stánků a objektů podezřelých z prodeje nelegálního alkoholu. Nebyly zjištěny závady,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policie zajistila podezřelé lahve

Podezřelé láhve se pak podařilo zajistit policii v Pardubickém kraji. Lahve byly následně poslány na rozbor. Celkem policie v kraji od pátečního večera do sobotního dopoledne provedla přes 1000 kontrol zařízení.

Také jihomoravští policisté mají přes noc na kontě více než tisícovku zkontrolovaných provozů. "Někde například nevěděli, že tvrdý alkohol nesmějí ani vystavovat a musí lahve schovat do skladu," uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. V některých provozovnách bez rádia či televize měli ještě kolem 22:00 o prohibici jen kusé informace.

V jedné z obcí na Znojemsku se podařilo policii odhalit asi 1240 litrů neokolkovaných lihovin. Zásoby našli v přístavku rodinného domku. "Šlo o více než 600 litrů rumu, 500 litrů vodky a desítky litrových lahví dalších destilátů," popsala Vedrová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám