Hlavní obsah

Člověka spojeného s korupcí bych do vlády nejmenoval, slibuje Fischer

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na hlavu státu Jan Fischer představil v pátek na pražském Žofíně svůj prezidentský program. Zdůrazňoval, že jako prezident by přispěl ke změně politiky jako takové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přestavuje svůj program

Článek

Už na začátku projevu zdůraznil, že jeho program záměrně obsahuje i témata, která překračují prezidentské pravomoci. „Nesouhlasím s tvrzením, že prezidentská kampaň se má týkat pouze ústavou daných pravomocí hlavy státu,“ prohlásil Fischer. Kandidát na prezidenta má mít podle něj svůj politický program. Například by rád zeštíhlil prezidentskou kancelář. „Snížím plat prezidenta o 20 procent,“ slíbil.

Fischer se mezi řádky vymezil vůči Václavu Klausovi i vůči svému rivalovi Miloši Zemanovi. „Není možné, aby prezident republiky hlásal v zahraničí názory, které jsou v rozporu s hlavním politickým kurzem zvoleným vládou,“ řekl například.

Prohlásil také, že nikdy nebude hovořit o „spálené zemi“. Tento termín použil právě Zeman. „Je mi jasné, že lidé, kteří dávají přednost politice, která tady fungovala posledních dvacet let, mě volit nebudou,“ řekl také.

Zavázal se, že nikdy nejmenuje do vlády extremisty ani člověka spojeného s korupcí.

Fischera přišli podpořit například herec Jan Hrušínský nebo režisér Zdeněk Troška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám