Hlavní obsah

Lihoviny musí zmizet i z výkladů, jinak stánkařům hrozí až výjimečný trest

Novinky, jas

Vystavení tvrdého alkoholu ve výloze stánku znamená jeho nabízení, které je na základě rozhodnutí krizového štábu spolu s prodejem zakázáno. Za nedodržení nařízení hrozí prodejcům podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky v krajním případě i obvinění z obecného ohrožení. Uvedl to po pátečním jednání krizového štábu, který řeší situaci s pančovaným alkoholem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (vpravo), náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška a policejní prezident Martin Červíček

Článek

Podle stávajícího nařízení, které zůstává v platnosti a zatím není třeba jej rozšiřovat, platí pro prodejce zákaz prodávat, a tedy i nabízet alkohol například ve výkladu či na pultech stánků.

V krajním případě, kdy by prodejce přes zákaz prodával zdraví škodlivý alkohol, by porušení nařízení mohla policie kvalifikovat jako obecné ohrožení, za něž lze uložit i výjimečný trest, případně tresty nad deset let vězení.

Policejní prezident Martin Červíček doplnil, že  potvrzeno je prozatím 18 obětí metanolu a 27 lidí bylo s intoxikací hospitalizováno. Policie se již dostala na úroveň distributorů metanolu a nyní se snaží dostat výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám