Hlavní obsah

Do boje o Hrad jde i bývalý šéf rozvědky Randák. Radit mu bude i Švejnar

Dalším kandidátem, který se hodlá ucházet o post českého prezidenta je někdejší šéf rozvědky Karel Randák. Ten se momentálně angažuje v rámci protikorupčního fondu podnikatele Karla Janečka a kandidaturu zdůvodňuje mimo jiné tím, že jako soukromá osoba nemá dostatečné možnosti bojovat proti korupci. Angažmá ve fondu kvůli kandidatuře pozastaví. Radit mu bude i Jan Švejnar, který jako jeden z favoritů kandidaturu vzdal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Randák

Článek

"Některá zjištění, ke kterým jsem došel a snažil se je prezentovat, mě vedou k tomu, že je potřeba s celkovou atmosférou korupce, klientelismu, nepotismu a podobných jevů v naší zemi něco dělat," řekl Randák. Jako "soukromník" ale prý naráží na limity v tom, že nedokáže dění v zemi dostatečně ovlivnit, on sám i jeho rodina navíc prý kvůli jeho činnosti čelí tlakům. "Prezident může mediálně i fakticky ovlivňovat procesy v této zemi," poznamenal.

Randák se oficiálně přidal k více než dvacítce lidí, kteří oznámili úmysl kandidovat na Hrad. Chce se prý pokusit sebrat potřebných 50 000 podpisů pro nominaci, je si ale vědom, že na to už má poměrně málo času. Osloví proto nezávislé senátory, kteří by mohli zvážit jeho nominaci do volby. Kvůli konzultacím ekonomických témat se prý obrátil na ekonoma Jana Švejnara, který jako jeden z favoritů volby tento týden oznámil, že kandidovat nebude. Švejnar mu prý přislíbil spolupráci.

Podobně jako někteří další kandidáti si Randák zřídil transparentní volební účet a nejpozději příští týden spustí webové stránky www.karelrandak.cz (které však kolem druhé hodiny odpoledne nefungovaly).

Topolánkova toskánská aféra

Sedmapadesátiletý Randák odešel z pozice šéfa civilní rozvědky v roce 2006, kdy ho odvolala vláda Mirka Topolánka (ODS). Poté figuroval v několika kontroverzních kauzách, které se týkaly nejvyšších politiků. Podle Topolánka zařídil únik videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v pražském hotelu Savoy před prezidentskou volbou v roce 2008.

Později Randák deníku Mladá fronta Dnes poskytl snímky z Topolánkovy dovolené v Toskánsku, které zachycovaly premiéra ve společnosti lobbistů a rozpoutaly jednu z Topolánkových největších afér. V poslední době se angažuje v Janečkově protikorupčním fondu.

Randák nastoupil jako někdejší voják z povolání (věnoval se závodní cyklistice v Dukle jako závodník a trenér) k tajným službám po roce 1989. V Bezpečnostní informační službě (BIS) se specializoval na ekonomické kauzy a boj proti organizovanému zločinu. V roce 1996 přešel do Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám