Hlavní obsah

Šéf policejního týmu Metyl: Zdrojů otrav může být víc

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf speciálního týmu Metyl zřízeného kvůli množícím se otravám metylalkoholem, náměstek policejního prezidenta Václav Kučera, předpokládá, že zdrojů otravy je pravděpodobně více. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Václav Kučera

Článek

Policie už v úterý informovala, že všechny indicie ukazují na severní Moravu. Skutečně je tam původ všech případů?

Je velice složité rozplétat tu distribuční síť, každopádně v současné době je např. již potvrzena souvislost s Moravskoslezským krajem u onoho případu z jižní Moravy. Pán přijel z Havířova, kde bydlel a kde také alkohol zakoupil. Na jižní Moravě ho pak už jen požil.

Co ale případ z Příbrami?

Tam nemůžu tu souvislost potvrdit ani vyvrátit, jde o to, že v tomto případě je velmi nejasná distribuce a právě ta je klíčová.

Je jedovatý alkohol důsledkem omylu, nebo záměru?

Pracujeme s různými variantami, ale jeví se to tak, že tam je ekonomický zájem. Ale jestli jde o omyl, nebo o snahu někomu ublížit, to nemůžeme v tuto chvíli říct, obě varianty jsou ve hře.

Kolik lidí má tým Metyl?

Je tam třináct lidí, jde o náměstky pro trestní řízení z pěti dotčených krajských ředitelství, konkrétně ze čtyř moravských krajů a ze středočeského regionu, a analytiky z policejního prezidia.

Cílem je dokumentovat případy, informovat veřejnost a shromažďovat a analyzovat zjištěné informace. Důležité je i zpracování poznatků, které nám zasílají občané. Účelem není suplovat trestní řízení, ale jeho koordinace.

Reklama

Výběr článků

Načítám