Hlavní obsah

Čtveřice z Příbrami se z otravy propila

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadou bylo rozdílné zjištění lékařů o obsahu metylalkoholu v těle pětice opíjejících se lidí z Příbramska. Zatímco 38letý muž na otravu zemřel, další čtyři lidé, kteří popíjeli s ním, jsou v pořádku a lékaři u nich metylalkohol vůbec nenašli. Zachránilo je to, že včas přešli na jiný alkohol, jímž se sice opili, ale současně tím z těla vypudili ještě nerozložený metylalkohol.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Skupinka začala na začátku uplynulého víkendu popíjet společně a začali nejspíš právě pančovanou lihovinou.

„Čtveřice pak odešla někam jinam do hospody, kde brzy po konzumaci závadného alkoholu začali pít jiný čistý alkohol. Pátý ze skupiny zůstal sám a popíjel dál vadný alkohol,“ vysvětlila mluvčí příbramské nemocnice Monika Boušková.

V sobotu se pak ve velmi závažném stavu dostal 38letý muž do nemocnice v Praze, kde v pondělí odpoledne zemřel. I jeho čtyři kamarádi se lekli následků otravy a přišli ještě v sobotu do příbramské nemocnice na vyšetření. Otrava jedy se u nich naštěstí neprokázala.

Klid po 72 hodinách

„Metylalkohol se v těle rozpadá na toxiny, například kyselinu mravenčí, které pak organismus poškozují. Čistý alkohol ale zabrání rozpadu metylalkoholu na jedy. Proto se ti čtyři vlastně „vyléčili“ sami tím, že brzy po vypití pančovaného alkoholu přešli na nezávadný. I v nemocnici je postup léčby takový, že pacientům dáváme do krve alkohol a k tomu jsou napojeni na hemodialýzu, aby se metylalkohol vyloučil z těla,“ doplnila Boušková.

Až po 72 hodinách od vypití tvrdého alkoholu si může člověk s klidem říct, že metanol ve sklence neměl.

Pokud by tam byl, začal by po osmi až 30 hodinách mít poruchy vidění. Pokud současně pil i čistý alkohol, mohou potíže nastat později, nejdéle ale do 72 hodin. Vyplývá to z doporučení toxikologického informačního střediska.

„Po uplynutí této doby může být pacient klidný,“ potvrdila přednostka kliniky pracovního lékařství a odbornice na toxikologii Daniela Pelclová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám