Hlavní obsah

LIDEM chce mezi evropské liberální demokraty

Právo, nig

Strana LIDEM tento týden podá přihlášku do Evropské liberálně demokratické strany. V listopadu se pak zástupci LIDEM zúčastní sjezdu této třetí nejsilnější politické skupiny v Evropském parlamentu v irském Dublinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

Po setkání s místopředsedou německé FDP a předsedou poslaneckého klubu FDP v Saském zemském sněmu Holgerem Zastrowem o záměru informovala předsedkyně českých liberálních demokratů a vicepremiérka Karolína Peake.

„Zde se bude o našem členství hlasovat,“ řekla. Politici obou stran se podle ní v diskusi věnovali především společným tématům - např. dostavbě dálnice D8, která má v budoucnu spojit Prahu a Drážďany. Debata se týkala i železničního koridoru a labské cesty.

„Dostali jsme od FDP také tipy na růst naší politické strany, na získávání zdrojů či na typy kampaní,“ doplnila Peake.

Podle Zastrowa čeká partnerskou LIDEM, kterou považuje za zajímavý projekt, velmi obtížná cesta při etablování se na české politické scéně. Po politických změnách v Evropě si podobnou musela projít v Sasku i FDP.

„Jde o hodnoty svobody jak v hospodářské oblasti i v oblasti konkurence v době, kdy tyto hodnoty v Evropě trošku ustupují do pozadí,“ uvedl Zastrow. Spolupráce Prahy a Drážďan bude podle něho v budoucnu nabývat na významu, protože jak prohlásil: „Praha je pro Drážďany bližší než Berlín. A to nejen vzdáleností, ale i emočně.“

Členy ELDR byly v minulosti Občanská demokratická aliance a Cesta změny Moniky Pajerové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám