Hlavní obsah

Zakážeme nalévat všechny lihoviny, plánuje Heger. Vláda ustavila krizový štáb

Právo, Novinky, jas, jt
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na středečním jednání kabinetu předložil v souvislosti s nárůstem počtu otrav metanolem návrhy dalších opatření pro případ, že by množství otrávených osob dále narůstalo. Počítá dokonce s možností zákazu nalévání lihovin. Vláda se rozhodla ustavit krizový štáb. Ten podle zjištění Práva zvažuje vyhlášení nouzového stavu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Článek

Ten umožňuje vyhlášení rozsáhlejších omezení nebo zákazů a je jednou z diskutovaných možností. Právu to potvrdil náměstek ministerstva vnitra Jaroslav Hruška.

„V rámci pracovního krizového štábu budeme řešit, zda je vyhlášení nouzového stavu na místě, nebo zda stačí jiná mimořádná opatření,“ řekl Hruška. Zároveň dodal, že předmětem diskuze bude i to, jaké zákazy a nařízení by se v případě nouzového stavu vyhlásily. „Musíme najít takové mechanismy, aby to bylo účelné,“ poznamenal první náměstek ministerstva vnitra.

Resort by zakázal rozlévání lihovin

Podle prvního z návrhů, s nimiž zamířil na jednání ministr Heger, by mohl zástupce ministerstva zdravotnictví vyhlásit zákaz nalévání lihovin v celoplošném rozhlasovém a televizním vysílání.

„Okamžikem vyhlášení je takové mimořádné opatření závazné pro všechny dotčené osoby (provozovatele služeb) a ty jsou povinny se mu podrobit,“ upozornilo ministerstvo s tím, že tento postup je "mimo správní řád".

Druhá z variant vede rovněž k dočasnému plošnému zákazu nalévání lihovin, ale její mechanismus vychází přesně z litery zákona. Resort sám uznává, že „procesní postup není zcela jednoduchý“ a s ohledem na správní lhůty by se protáhl.

Do krizového štábu kabinet jmenoval zmiňovaného náměstka Hrušku, vrchní ředitelku ministerstva zdravotnictví Vieru Šedivou, náměstka ministra zemědělství Jiřího Macha, náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Jirku, generálního ředitele celní správy Pavla Novotného a policejního prezidenta Martina Červíčka.

Informační linky

Nepřetržitě fungující telefonickou informační linku ve středu zřídil Jihomoravský kraj v Nemocnici Kyjov. Na číslo 518 601 335 se mohou obrátit občané i jiných krajů. Dozvědí se podrobnosti o příznacích otravy metylalkoholem, odborníci poradí, jak mají v takovém případě postupovat. Praktické rady a informace najdete rovněž na webu kyjovské nemocnice - www.nemkyj.cz. Oznámil to po jednání krizového štábu jihomoravský hejtman a předseda Svazu měst a obcí Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Jan Trojan, Právo

Jihomoravský kraj spustil informační linku v kyjovské nemocnici. Na snímku hejtman Michal Hašek (ČSSD) s telefonním číslem a starosta Kyjova František Lukl.

Oznámil také, že Jihomoravský kraj připravuje ve spolupráci s příslušnými brněnskými univerzitami laboratoře pro bezplatné vyšetření vzorků podezřelého tvrdého alkoholu, fungovat by měly co nejdříve, jejich otevření a adresa budou oznámeny odpoledne na webu www.kr-jihomoravsky.cz. Náklady na provoz laboratoří ponese z krizových fondů hejtmanství.

Infolinku zřídila i zlínská Krajská nemocnice T. Bati (KNTB); telefonní číslo je 577 552 287. „Na konzultační telefonní číslo se mohou lidé obracet při zdravotních potížích souvisejících s podezřením na otravu závadným alkoholem. Zároveň však veřejnost žádáme, aby toto telefonní číslo nezneužívala,“ uvedl ředitel KNTB Bohuslav Škubal.

Po výrobci metanolu jde policejní tým Metyl

Na otravu metanolem ze závadného alkoholu bylo zatím potvrzeno devět úmrtí, u dalších tří mrtvých se příčina zjišťuje. Několik lidí je ve vážném stavu v nemocnicích. Většina otrav je na Moravě, v Čechách na Příbramsku. Pokud budou počty úmrtí narůstat a objeví se úmrtí v dalších regionech, mohla by vláda vyhlásit nouzový stav.

Státní orgány pátrají po zdroji metanolu. Dosud bylo provedeno 410 kontrol v devíti regionech a v 70 případech byly nalezeny závady kolem nedoložení dokladů k původu alkoholu. Situaci řeší speciální policejní tým Metyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám