Hlavní obsah

Kvůli otravám metanolem zasednou krizové štáby na jihu Moravy a Hané

Právo, pko, mhr
Brno
Aktualizováno

Vzhledem k množícím se případům otrav a úmrtí lidí po požití pančovaného alkoholu svolal jihomoravský hejtman Michal Hašek na středu krajský krizový štáb. Na jednání by se mělo rozhodnout o reakci odpovědných složek kraje na aktuální vývoj v případu a rizik pro obyvatele kraje. Ve středu zasedne i Bezpečnostní rada Olomouckého kraje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

„Je pro mě nepřijatelné, aby tato krizová situace dále ohrožovala zdraví a životy obyvatel Jihomoravského kraje. Proto chci projednat a využít všechny zákonné možnosti, které jako představitelé krajské samosprávy máme, abychom zabránili dalšímu zhoršování již tak špatné situace. Považuji za alarmující, že přestože jsou aktuální rizika požívání této toxické látky veřejně známá, situace se zhoršuje a počet obětí i hospitalizovaných stoupá,“ prohlásil Hašek.

Dodal, že krizový štáb by se měl primárně zabývat ochranou obyvatel a zprostředkováním informací, jako je například přehled míst, kde si lidé mohou nechat otestovat alkoholické nápoje.

„V tuto chvíli nemá bohužel nikdo představu o tom, jaké množství nebezpečných lahví s alkoholem je již mezi lidmi. Nestačí proto pouze honit viníky a bránit dalšímu prodeji, ale musíme se také zaměřit na již nakoupené produkty, které mají lidé doma připravené ke spotřebě v přesvědčení, že se jedná o bezpečné lihoviny. Tito lidé musí například vědět o možnostech, jak si ověřit zdravotní nezávadnost těchto produktů. Zároveň je nutná součinnost krajských zdravotních zařízení, které by se měly vzájemně informovat a spolupracovat,“ dodal hejtman.

Jednat chce i Olomoucký kraj

Ve středu se mimořádně sejde i Bezpečnostní rada Olomouckého kraje, aby jednala o situaci v souvislosti s nárůstem počtu úmrtí občanů po požití metanolu. Rozhodl o tom v úterý odpoledne olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Členové bezpečnostní rady se seznámí s dosavadním vývojem a návrhem případných opatření. „Chci vědět, co se dosud přesně odehrálo a zda kraj některé ze složek integrovaného záchranného systému může v této věci pomoci,“ uvedl hejtman. Ten zároveň požádal o výměnu informací také hejtmany sousedních krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám