Hlavní obsah

Pití s metanolem zabilo už osm Čechů, další jsou v kritickém stavu

• Aktualizováno

Počet lidí, kteří zemřeli na otravu metanolem, stoupl v úterý na osm. Zatím poslední obětí je mladá žena z Frýdecko-Místecka. Otrávený alkohol má zřejmě na svědomí také smrt 62leté ženy z Fryštáku na Zlínsku, která zemřela už v sobotu. V českých nemocnicích je nyní hospitalizováno více než dvacet lidí, řada z nich je v kritickém stavu.

Foto: ČTK

Na snímku z 10. září ošetřují na jednotce intenzivní péče v Oblastní nemocnici v Příbrami muže, který se otrávil metanolem.

Článek

Policie nyní prověřuje, jakou souvislost má úmrtí ženy z Fryštáku s dalšími případy otrav závadným alkoholem, řekla mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková. Policisté také zjišťují, odkud alkohol, který požila, pochází a odkud ho žena měla. Že zemřela na otravu metanolem, potvrdila pitva.

Jako sedmá oběť byl nahlášen případ osmadvacetileté ženy z Frýdecko-Místecka, jež zemřela v úterý na následky požití metanolu, její otec skončil v kritickém stavu v nemocnici.

„Prověřujeme úmrtí osmadvacetileté ženy. Ona a šedesátiletý muž byli nalezeni v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk. Muž byl podle něj v mrákotném stavu. „Byl převezen na jednotku ARO do třinecké nemocnice,“ dodal Starzyk.

Muž vyhledal pomoc pozdě

V Přerově zemřel ráno pětačtyřicetiletý muž, v poledne policie informovala, že na ubytovně v Oseku nad Bečvou byla v pondělí večer nalezena mrtvá jednadvacetiletá žena. Pitva potvrdila, že se otrávila metanolem. Pondělní úmrtí osmatřicetiletého muže má na svědomí také metanol. Uvedla to v úterý hodinu po poledni ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Dana Jurásková.

Podle Juráskové vyhledal muž z Příbramska lékařskou pomoc pozdě. Selhaly mu ledviny a játra; nešlo mu už pomoci. "Muž byl u nás hospitalizován od soboty, v pondělí odpoledne však těžké otravě podlehl," dodala mluvčí VFN Petra Pekařová.

Mladá dívka byla podle policie nalezena na ubytovně v Oseku bez známek života. "Byla provedena soudní pitva, která potvrdila otravu metylalkoholem. V současné době se v obcích Brodek u Přerova a Osek nad Bečvou kontrolují provozovny a hledá se případný zdroj," řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Přerov, Zlín, Havířov...

Jde o druhou oběť na Přerovsku, ráno v přerovské nemocnici zemřel pětačtyřicetiletý muž. V nemocnici leží ještě třiasedmdesátiletý muž a dvaapadesátiletá žena.

Varování z tlampačů upozorňuje Zlíňany na metanolovou hrozbuVideo: Aleš Fuksa, Právo

"U všech pacientů laboratorní testy prokázaly vysoké hodnoty metylalkoholu v krvi. Mladšího muže se bohužel nepodařilo zachránit," uvedla mluvčí holdingu Agel, který přerovskou nemocnici spravuje, Radka Baková. Druhý muž zůstává na ARO, jeho stav je stále kritický. Jeho šance na přežití jsou podle Radiožurnálu minimální.

Žena, která byla do nemocnice v Přerově přijata v pondělí večer, je ve vážném stavu. "Leží na jednotce intenzivní péče interního oddělení. Její stav se ale zlepšil, začala už vidět," uvedla mluvčí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Místa otrav metylalkoholem

Ve Zlíně skončili v nemocnici s otravou metanolem osmapadesátiletý muž a o deset roků mladší muž s přítelkyní. Oba muži jsou v umělém spánku a v kritickém stavu. Všichni postižení jsou ze Zlína. Podle informací Práva závadný alkohol koupili na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy, kde žije asi 20 tisíc lidí. [celá zpráva]

Zlínští policisté vyšetřují také podezřelé úmrtí jednašedesátileté ženy, kterou v úterý ráno nalezl její nájemník. Bydlela na sídlišti Jižní Svahy, jen 150 metrů od obchodu, kde podle policie prodávali závadný alkohol. „Byla nařízena soudní pitva,“ řekla Právu mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková.

Mluvčí zlínských záchranářů Petr Olšan před 13:30 řekl Právu, že lékaři vezou do nemocnice dvaašedesátiletou ženu s podezřením na otravu metanolem. I ona bydlela nedaleko večerky na Jižních Svazích.

Na severní Moravě se do úterka otrávilo jedovatým alkoholem 11 lidí, na jižní Moravě další dva a jeden ve středních Čechách. S dalšími třemi z Přerova, třemi ze Zlína a jedním pacientem v Havířově stoupl počet známých otrav na 21.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V této večerce na zlínském sídlišti Jižní Svahy si měli lidé koupit závadný alkohol. Nyní je obchod zavřený a jsou v něm policisté a celníci.

První případy otrav a úmrtí oznámila karvinská policie ve čtvrtek. Většina postižených je na Moravě, v pondělí lékaři hlásili těžkou otravu metylalkoholem z Příbrami ve středních Čechách.

Ministerstvo zdravotnictví už kvůli posledním událostem povolalo hygieniky, aby provedli rozsáhlejší kontroly restaurací a jídelen. Ty by měly začít právě v úterý. V pohotovosti je také Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Anketa

Měl by se zpřísnit prodej tvrdého alkoholu?
ano, poslední kauza je toho důkazem
90,3 %
ne, současná legislativa je dostačující
9,7 %
Celkem hlasovalo 53195 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám