Hlavní obsah

Rebelové z ODS se chystají i na Kalouska

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest poslanců, kteří minulou středu nepodpořili stabilizační balíček a způsobili tak vládní krizi, je připravených jednat o svých požadavcích s předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem. Rebelové zároveň, zdá se, ustupují od nekompromisních stanovisek a naznačují vůli k dohodě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas s rebelujícím poslancem za stejnou stranu Borisem Šťastným.

Článek

„Zatím žádná jednání nezačala. Věřím, že k tomu dojde co nejdříve. Jsem na to připraven,“ řekl Právu neformální vůdce „protinečasovské“ opozice Petr Tluchoř.

Ten v pondělí podle médií připustil, že by mohl s daňovým balíčkem souhlasit, pokud by platil pouze jeden rok, a nikoliv tři, jak je plánováno. Vzápětí ale pro Právo tuto spekulaci dementoval.

„Takto jsem to nikdy neřekl. Je pravda, že čas je jedním z parametrů, o kterém se dá jednat. Také je pravda, že když se udělá nějaká dohoda, je lepší, když něco bude fungovat jen rok a ne tři,“ řekl Právu Tluchoř. Dodal, že konkrétní požadavky si jeho „skupina“, do které patří ještě minimálně poslanci Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, teprve formuluje.

„Naším primárním zájmem je šetřit na výdajové stránce. Je třeba se vrátit k systémovým změnám,“ řekl Tluchoř, který by se podle svých slov nebránil jednat i s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

„Primárně musíme ustanovit pozici uvnitř ODS a pak teprve můžeme jednat v rámci koalice, ale nebráníme se jakémukoliv formátu,“ uvedl. Kalousek však minulý týden Právu řekl, že jednat s rebely ODS nebude. Odkázal na to, že si ODS musí vyřešit svůj vnitřní problém.

Kromě skupiny Středočechů daňový balíček nepodpořili poslanci Tomáš Úlehla, Radim Fiala a Jan Florián.

„Já jsem v tomhle tak trochu za sólistu. Nejsem v kontaktu se středočeskými a pražskými poslanci, ti si to řeší jinak,“ odpověděl včera Úlehla na dotaz Práva, zdali se nějak angažuje v jednáních.

Šťastný: Otevírá se mi nůž v kapse

Poslanec Boris Šťastný, který sice daňový balíček ve Sněmovně podpořil, vládě ale pohrozil, že napodruhé by už pro něj ruku zvednout nemusel, zase hodlá ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi posílat podněty, kde by se dalo ušetřit.

„Každý den mu pošlu jeden návrh. Pro dnešní den jsem přišel s nápadem, aby vláda redukovala výdaje na reklamu státu prostřednictvím ministerstev, státních úřadů a podniků se státní účastí. Na reklamě se utratí víc než miliarda korun ročně,“ řekl Právu poslanec, který je především odpůrcem druhé daňové sazby pro vysokopříjmové skupiny.

„Otevírá se mi nůž v kapse, když v rádiu slyším reklamu na les. Jako by lidé nevěděli, kam mají jít na houby. Kdyby se tyto výdaje redukovaly na polovinu, ušetřili bychom půl miliardy, což je srovnatelné s výnosem z milionářské daně,“ myslí si Šťastný.

Výzva lídrů situaci neuklidní

Rebelující poslance se rozhodli „umravnit“ krajští lídři kandidátek ODS, kteří jim před několika dny zaslali výzvu, aby dále nevyhrocovali situaci a nepotápěli stranu v kampani.

Výzvu nepodepsali tři lídři – exministr ODS Jiří Pospíšil, který výzvu označil za „další antichartu“, lídr Vysočiny Ota Benc a kandidát na hejtmana Královéhradeckého kraje Miloslav Plass.

„ODS je nucena dělat řadu koaličních ústupků, ale vše má svou míru tolerance u členské základny ODS. Není vhodné podepisovat výzvy k poslušnosti a hledat viníky za možný pád vlády. Je nutné tento stav řešit, komunikovat se členy ODS, příznivci i veřejností a hledat cestu, která nebude v rozporu se základy politiky pravicové strany,“ vysvětlil Právu Plass, proč výzvu nepodepsal.

Lídr Vysočiny Benc si zase myslí, že dopis krajských lídrů může naopak situaci ještě více vyhrotit.

„S dalšími výzvami se jen dostáváme do větší kontroverze. Nestojím za rebely, myslím, že se zachovali neloajálně. S většinou vyjádření v té výzvě souhlasím, ale vnímám i názory jiných členů ODS, kteří mají s DPH problém. Takový dopis nemůže situaci zklidnit,“ řekl včera Právu Benc.

Reklama

Výběr článků

Načítám