Hlavní obsah

Zvyšovat teď daně je naprostá hloupost, stojí si za svým Klaus

Brno

Prezident Václav Klaus zopakoval svůj odmítavý postoj ke zvýšení DPH, o které usiluje vláda Petra Nečase. Zvyšování daní je podle něj obecně špatné a v tuto chvíli by šlo o naprostou hloupost. Klaus to řekl na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Řekl také, že nemá nic společného s rebelujícími poslanci ODS, jak někteří spekulují.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Václav Klaus na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Článek

Klaus se proti zvyšování DPH vyslovil již několikrát. V první polovině srpna například uvedl, že by takový krok poškodil a brzdil českou ekonomiku.

"Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně, a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě," řekl. Již dříve také uvedl, že zvyšování daní v současné době je na hranici politické a ekonomické sebevraždy.

Premiér Petr Nečas zase před časem v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že nezvýšení DPH by bylo na hranici „politické a ekonomické debility“. V neděli pak v ČT přiznal, že se kvůli tomu Klausovi omluvil. [celá zpráva]

Odmítl napojení na rebely

Zvýšení DPH vláda vložila do stabilizačního balíčku, který Sněmovna minulý týden nedokázala prosadit přes senátní veto. Vláda ho proto vzápětí předložila znova a spojila s ním hlasování o důvěře. [celá zpráva]

Klaus v pondělí řekl, že neví, jestli si má vláda klást takovéto podmínky, kterými podle něj vyhrocuje situaci. Označil to však za rozhodnutí vlády, do něhož prezident nemá co říkat.

Odmítl také, že by byl ve spojení s rebelujícími poslanci ODS, kvůli kterým Sněmovna nedokázala Senát přehlasovat, protože hlasovali proti balíčku. Mnozí totiž spekulovali o náklonnosti těchto poslanců k prezidentovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám