Hlavní obsah

Zaspali jsme, zlatý věk Evropy končí, přiznal Schwarzenberg

Evropa promeškala možnost investovat do vlastní budoucnosti a její zlatý věk končí. Země nedávaly peníze do výzkumu a vzdělávání, ale uplácely jimi voliče. Rozvoj tak místo starého kontinentu zažily Čína, Brazílie, Indie či Jižní Korea, konstatoval ve Vídni český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Podle Schwarzenberga skončila šedesátiletá éra, která se postarala o hospodářský vzestup kontinentu.

Český ministr podle agentury APA také podotkl, že politici nyní musejí ukázat, zda myslí projekt společné Evropy vážně a zda je pro ně budoucnost Evropské unie důležitější než dočasná rozpočtová omezení. Podle Schwarzenberga potřebují reformovat jak zadlužené země jižního křídla EU, tak i severské státy. Bližší podrobnosti o tom, jak si tuto reformu představuje, ale ministr neuvedl.

Globální hospodářskou krizi pak Schwarzenberg označil za důsledek naprosté ztráty odpovědnosti, a to jak mezi politiky, tak ve finančním světě.

Ministr také připustil, že se značná část současné moci přesouvá z politiky právě mezi finanční instituce. Podle Schwarzenberga to způsobili politici sami tím, že nedokázali vymezit finančnímu světu jasný rámec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám