Hlavní obsah

Mladík si přivydělává na studium jízdou na motorce v glóbusu smrti

– Kopřivnice
Právo, Aleš Honus

Jedna z nejnebezpečnějších motorkářských disciplín, takzvaný glóbus smrti, která patřila ve druhé polovině minulého století k žádaným atrakcím po celé Evropě, aby pak téměř vymizela, se v Česku pomalu probouzí k novému životu.

Motorkář v globusu smrtiVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Po kaskadéru Honzovi Holubovi, který jízdu v ocelové kouli po mnohaleté odmlce předvedl před dvěma lety, se nyní s touto atrakcí o víkendu představil dvacetiletý motorkář Lukáš Hromádka.

Do koule o průměru šesti metrů usedl na historickém motocyklu ČZ 150.

Mladík ve Vlčovicích u Kopřivnice na Novojičínsku předvedl divákům několik jízd v glóbusu, se kterým v nejbližší době vyrazí na turné po České republice. Vystupovat bude na poutích a dalších veřejných akcích.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mladý motorkář uvnitř globusu smrti.

„Budu to mít místo brigády. Sedět v hypermarketu za pokladnou, abych si přivydělal na studium, by mne nebavilo. Tohle je lepší zábava,“ tvrdí Lukáš.

Ten za pár dní začne studovat obor lesnictví na brněnské Mendelově univerzitě.

Kromě běžné jízdy hlavou dolů předvádí také jízdu poslepu se zavázanýma očima anebo jízdu kolem živé překážky v podobě dobrovolníka z řad publika.

V 50. letech byly hitem

V padesátých a šedesátých letech minulého století byly glóbusy smrti v cirkusech, které brázdily celou Evropu, obrovským hitem. Zprávy o kaskadérech, kteří jezdí v ocelových koulích hlavou dolů, se rychle roznesly a každý to chtěl vidět na vlastní oči. Existovaly také tzv. stěny smrti - nešlo ovšem o koule, ale o jakési válce, v nichž se jezdilo dokola, nikoliv ale hlavou dolů jako v glóbusech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mladý motorkář před globusem smrti.

Postupem let ale zájem o tuto disciplínu opadl a v Česku nebyly glóbusy dlouho k vidění. „V současné době je v Evropě jen několik podobných glóbusů. Jsem jediný jezdec, který v něm bude jezdit na historickém motocyklu ČZ 150, všichni ostatní jezdí na novějších strojích,“ dodal Lukáš.

Také glóbus smrti, který sehnal díky inzerátu, toho za sebou má hodně. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století v něm jezdili kaskadérka Anna Rychterová a její manžel Václav.

Glóbus, který dlouhá léta ležel ladem, koupil Lukáš Hromádka v minulém roce a zrenovoval ho k velké radosti původní majitelky. „Najednou se objevil Lukáš a dal glóbus dohromady. Líbí se mi, že máme nějaké pokračovatele,“ řekla paní Rychterová, která má za sebou spolu s manželem a dalšími členy své rodiny tisíce vystoupení a neuvěřitelnou třicetiletou kariéru kaskadérky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám