Hlavní obsah

Soud začal rozplétat divné zakázky na obraně, obžalováno je 52 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích se v pondělí začal zabývat případem manipulací se zakázkami pro ministerstvo obrany. Před soudem stanulo 52 lidí, kteří podle obžaloby ovlivnili minimálně 30 zadávacích zařízení na rekonstrukce ubytovacích objektů za 300 miliónů korun. Podle předsedy senátu hrozí obžalovaným až deset let vězení. Jednání podle advokátů komplikuje nedostatečná velikost soudní síně.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Soud v Českých Budějovicích pokračoval po přestávce bez přítomnosti některých advokátů v síni. Senát byl zavalený spisy.

Článek

Mezi obžalovanými je 11 bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, 38 představitelů podnikatelských subjektů a jejich zaměstnanců, dva notáři a jeden advokát.

Řešení případu nejspíš potrvá několik měsíců. "Přesnou délku nedokážu odhadnout, protože záleží na okolnostech," uvedl Vítů. Státní zástupce podal obžalobu kvůli trestným činům zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení.

Projekty, které byly podle protikorupční policie  ovlivněny, se týkaly objektů v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze.

Soudní síň je podle advokátů malá

Při soudním líčení se podle některých advokátů ukázalo, že síň je příliš malá, a po přestávce zůstali na chodbě budovy krajského soudu.

„Do soudní síně jsme nešli proto, že organizačně příprava jednání nebyla zvládnutá. Nejedná se o žádnou účelovou vzpouru advokátů nebo obviněných, že bychom chtěli jakýmkoliv způsobem jednání mařit. Naopak, všichni obvinění i advokáti, co já mám informace, chtějí spravedlivý proces se všemi zásadami trestního řízení,“ řekl Právu advokát Daniel Prouza.

Podle něho nelze vykonávat obhajobu obviněných, kdy spis má přes 40 tisíc listů, tak, že advokát sedí v místě, kde běžně sedí veřejnost, a má k dispozici místo třicet krát třicet centimetrů, kam si nemůže dát ani techniku, kterou má ke spisu, nebo si dělat poznámky.

„Proto jsme vznesli i námitku z hlediska vhodnosti, tedy aby to projednával jiný soud, a nebo také, aby bylo konáno takzvané výjezdní zasedání. To znamená, že by věc projednával stejný soud ve stejném složení, ale v jiné budově. Ať v Budějovicích, pokud by se pronajala například Sportovní hala, nebo soudy mezi sebou, kdy mohou využívat různé budovy například v Praze,“ konstatoval Prouza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám