Hlavní obsah

Když padne vláda, jsou předčasné volby lepší než kabinet úředníků, řekl Nečas

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas spojil před několika dny hlasování o kritizovaných daňových změnách s hlasováním o důvěře vládě. Pakliže jeho kabinet nezíská potřebnou podporu a padne, bude podle něj lepší přijmout předčasné volby než ustanovit úřednickou vládu. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas v pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

„Je logické spojit prezidentské volby s předčasnými volbami do Sněmovny,“ řekl Nečas a dodal, že podle něj „zkušenost s předchozí úřednickou vládou není zrovna nejlepší“. Narážel tak na vládu Jana Fischera, jejíž někteří členové - jak uvedl - dnes čelí trestnímu stíhání. [celá zpráva]

Nečas zároveň s nadsázkou připomněl, že žádná vláda během druhého prezidentského období Václava Klause netrvala déle než dva a čtvrt roku. Proto se podle něj životnost jeho vlády „blíží k této kritické hranici“.

Předčasné konce občanskodemokratických vlád nazval „sebezničujícím algoritmem ODS“ a připomněl, že také vládu Václava Klause nebo Mirka Topolánka položili vlastní poslanci ODS. Je však přesvědčen, že jeho kabinet vydrží. „Předčasné volby by nebyly žádným vítězstvím pro nikoho z politických aktérů,“ dodal.

Virus začal u ODS, je třeba jej včas zastavit

Současný rozkol uvnitř ODS vznikl poté, co se šestice jejích poslanců postavilo proti přijetí tzv. stabilizačního balíčku, který obsahuje mimo jiné návrh na zvýšení DPH. K rebelům v ODS se nepřímo připojili poslanci LIDEM, kteří volají po úpravách zákona o církevních restitucích. „Pokud to nezastavíme zavčas, tento virus politické nespolehlivosti, který se zrodil v ODS, pak může pokračovat u každé normy,“ řekl premiér.

Nečas ale míní, že pokud jde šestici poslanců skutečně o daňové změny a není to jen zástupný důvod, pak se s nimi vláda dohodne. Musí být podle něj nalezen kompromis mezi vládním návrhem a případným návrhem rebelujících členů ODS. „Nebude to čistý vládní návrh, ale nebude to ani návrh mých šesti kolegů,“ řekl. Odmítl se však vyjádřit ke spekulacím o možném zkrácení platnosti daňových změn ze tří let na rok.

Reklama

Související články

Poslanci odmítli zvýšení DPH

Po několikahodinové debatě ve Sněmovně ve středu večer poslanci odmítli vládní stabilizační balíček. Koalice nedala dohromady 101 poslanců. Kabinet chce proto...

Výběr článků

Načítám