Hlavní obsah

Nečas si zvykl na vyhrožování koncem vlády, tvrdí rebelující Tluchoř

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec Petr Tluchoř, který je jedním z šesti vzbouřených poslanců ODS proti vládnímu stabilizačnímu balíčku, uvedl v Partii na FTV Prima, že věří v konečnou shodu rebelujících poslanců s premiérem Petrem Nečasem. Naopak spojení zákona, který obsahuje zvýšení DPH, s vyslovením důvěry vládě mu přijde zbytečné. Nečas si podle něj za poslední dobu zvykl vyhrožovat koncem vlády.

Foto: archiv, Právo

Petr Tluchoř

Článek

Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS odmítl, že by hlasováním proti balíčku ztratil loajalitu k ODS. Naopak si myslí, že by poslanci ODS měli preferovat spíše loajalitu k volebnímu programu strany než k předsedovi Petru Nečasovi.

Nečas podle Tluchoře volí příliš silná slova, když jednání o daňovém balíčku spojil s hlasováním o důvěře vládě. Sám pro to nevidí důvod, zatímco Nečas si v poslední době „na to (vyhrožování koncem vlády) trochu zvykl“.

Tluchoř i tak věří, že se strana přes současné problémy přenese. „Nepochybně, jsme profesionálové,“ řekl.

Daňové změny by mohly platit jen rok

Poslanec připustil, že by jednou z variant kompromisu mezi vzbouřenými poslanci a vládou mohlo být zavedení změn pouze na rok, místo aktuálně navrhovaných tří let. „Parametr času je jedním z těch parametrů, o kterých se dá jednat,“ řekl Tluchoř. Rebelující poslanci jsou podle něj ochotni se bavit o všech variantách.

Podle Tluchoře by pro odsouhlasení daňového balíčku bylo dobré, kdyby vláda dopředu přijala nové systémové reformy, jelikož za uplynulé dva roky to nezvládla. Má se podle něj pustit do závěrečné fáze privatizace, případně do zdravotní, důchodové a sociální reformy.

„To jsou změny, bez kterých se nemůžeme pohnout,“ dodal. O změnách by se mělo začít jednat co nejdříve, sám by uvítal, kdyby ještě před dalším jednáním o daňovém balíčku padly alespoň věcné záměry nových zákonů, aby na jaře mohly být schváleny a dalo se s nimi počítat při přípravě rozpočtu na rok 2014.

Podle poslance se již se zbylými členy klubu domluvili, že daňové zákony nechají projít prvním čtením a změny provedou v následujících čteních. Budou také hlasovat pro zkrácení lhůty na projednání na 30 dní, aby bylo možné zákon přijmout do konce roku. „Na tom je vidět, že chceme, aby vláda šla kupředu, ale abychom zároveň nepopřeli svůj volební program,“ řekl.

Reklama

Související články

ON-LINE: Nečas prohrál boj o DPH

Sněmovna ve středu zamítla vládní daňový balík ke konsolidaci státního rozpočtu, který měl mimo jiné zvýšit sazby DPH. Část poslanců ODS odmítla podpořit...

Výběr článků

Načítám