Hlavní obsah

Sněmovna odmítla veto Senátu a schválila start druhého pilíře penzí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna v pátek přehlasovala Senát a souhlasila s navrženou podobou důchodové reformy, kterou se již od příštího roku zavede druhý pilíř. Proti tomu protestuje opozice, podle níž bude druhý pilíř výhodný pouze pro úzkou skupinu lidí s nejvyššími příjmy. Schváleny byly i související změny dalších zákonů. Následně byla schůze ukončena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Na sociálním pojištění lidé platí 28 procent. Reforma počítá s tím, že tři procenta budou moci lidé vyvést do soukromých fondů. Právě toto vyvedení části peněz opozice kritizuje a označuje jej za experiment.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka varoval vládu, že jeho strana bude v budoucnu připravena druhý pilíř zrušit, neboť jeho zavedení nebylo s opozicí konzultováno.

ČSSD se v minulosti neúspěšně snažila posunout start pilíře na pozdější dobu. Sobotka zároveň vyzval vládu, aby byl případným zaváděním systému pověřen někdo jiný než ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který podle ČSSD selhal, když se letos změnil systém výplaty sociálních dávek.

K záměru na zrušení druhého pilíře se přihlásil i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Šnajdr napínal koalici

Reformu kritizoval i  poslanec ODS Marek Šnajdr, který je jedním ze šestice poslanců nejsilnější vládní strany, kteří odmítli změny DPH. Reforma podle něj nepovede ke snižování deficitu veřejných financí, což je v rozporu s programovým prohlášením. Šnajdr nicméně závěrem svého vystoupení avizoval, že reformu podpoří.

Vláda k zavedení druhého pilíře přistoupila kvůli neudržitelnosti stávajícího průběžného systému. Lidí v produktivním věku ubývá a do budoucna budou muset ze svých výdělků přispívat stále většímu počtu důchodců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám