Hlavní obsah

Diskusi na Pardubicku ovládlo zdravotnictví

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústředním tématem předvolební debaty České televize v Pardubickém kraji byla problematika zdravotnictví. Nemocnice se zde potýkají se zadlužeností, orlickoústecká a pardubická se ocitly na pokraji insolvence, navíc situaci komplikují pro kraj nevýhodné smlouvy, které hrají do karet soukromým firmám. Letos kraj do nemocnic napumpoval 117 miliónů korun a do příštího roku počítá s dalšími výdaji 230 miliónů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model pro Pardubický kraj - září 2012

Článek

Kandidát na hejtmana za ČSSD Martin Netolický, který poslední tři čtvrtě roku zastával funkci radního pro zdravotnictví, odmítl, že by na současném stavu měl podíl, podle něj nese odpovědnost předchozí vedení pod taktovkou ODS.

Ani její lídr Petr Tupec nepřipustil pochybení. Kandidát na hejtmana z Koalice pro Pardubický kraj Roman Línek (KDU-ČSL), jehož uskupení je součástí vládnoucí garnitury, uvedl, že pod „nemravnými smlouvami“ jsou podepsáni ředitelé nemocnic.

Komunistka Hana Horská by situaci řešila tím, že by se budoucnu krajské nemocnice převedly do statutu neziskových organizací. Nezávislí zastoupeni Lenkou Bártovou by nechali centralizovat speciální pracoviště, aby se nedublovala. Nicméně Bártová připustila, že rychlé řešení nastalého stavu nemá. Jaroslav Zedník (TOP 09 a Starostové) je zase přesvědčen, že by situaci pomohly centrální nákupy, což by prý ušetřilo i stamilióny.

Všichni pro zdravotnictví, transparentnost a dopravu

Zdravotnictví bylo také předmětem slibů většiny kandidátů. Netolický přislíbil další investice do Pardubické nemocnice. Například do stavby multioborového pavilónu i investice do dalších nemocnic a vedení kraje bez chyb. Horská zopakovala, že by ráda udělala z nemocnic neziskové organizace a také hodlá stavět R35 ihned, jakmile se na to objeví finance.

Tupec pak nabídl transparentní výběrová řízení za přítomnosti opozice efektivní nakládání s prostředky kraje. Línek slíbil, že do roka a do dne změní „spoluvládnutí občanů kraje“, chce zavést televizní přenosy z jednání a Facebook využívat ke komunikaci a rozhodování. „Chci hledat reálná řešení problémů od zdravotnictví po dopravu,“ řekl Línek. Bártlová se chce zasadit za přehodnocení dopravní obslužnosti v kraji.

Nálady v Pardubickém kraji podle SC a STEM/MARK (v procentech)
1ČSSD23,5
2KSČM18
3ODS16,0
4TOP 09 a Starostové11,4
5Koalice pro Pardubický kraj8,5
6Nezávislí5,0
7Strana práv občanů - Zemanovci4,5
8Česká pirátská strana2,5
9Strana zelených2,0
10Východočeši2,0

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám