Hlavní obsah

Většina lidí si dávky z sKarty hned převádí na vlastní účet

Většina lidí, kteří mají sociální kartu a dostávají na ni dávky, si je obratem přeposílá na vlastní účet. Podle náměstka ministra práce Karla Machotky to dělá zhruba 80 procent držitelů sKarty. Informace zazněla na zasedání sněmovního sociálního výboru.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Klienti přednostně volí přeposílání dávek na účet. Je jich asi 80 procent. Ukazuje se tak, že vlastní konto mají," uvedl Machotka. Ještě v červnu totiž úřady dvě třetiny dávek v hmotné nouzi posílaly poštou, u státní sociální podpory to byla víc než třetina, u dávek pro postižené 45 procent a u příspěvku na péči něco přes dvě pětiny.

Sociální karty, přes které mají potřební dostávat pomoc od státu a které provozuje Česká spořitelna, zkušebně obdrželo 1400 osob.

Úřad práce od září odstartoval "ostrý provoz". Lidem rozesílá dopisy, kdy a kde si mohou sKartu vyzvednout. Zájemci mohou už při přebírání karty rovnou nastavit, že si chtějí nechat příspěvky z dávkového účtu od spořitelny hned nechat převádět na své konto. Převod je zdarma. Bezplatně je u každé dávky ještě jeden výběr z bankomatu v měsíci či u pokladny obchodů službou cashback a také placení kartou.

Kartu nedostanou všichni

Od sociálních karet si ministerstvo práce slibuje úspory. Podle zprávy o činnosti úřadu práce, kterou se ve čtvrtek zabýval sněmovní sociální výbor, stálo rozesílání dávek poštovními poukázkami v prvním pololetí 104,2 miliónu korun. S sKartou by se tak mělo letos ušetřit asi 70 miliónů. V příštím roce by poštou měli pomoc od státu dostávat jen ti, kteří si ji nebudou třeba kvůli svému věku či postižení moci vybírat se sociální kartou. Ostatní by si měli zasílání dávek složenkou platit.

To  kritizovala poslankyně Lenka Kohoutová (ODS). Podle ní by si měl každý příjemce moci vybrat, jak bude peníze dostávat, a používání karty by mělo být dobrovolné. Pokud by tomu tak nebylo, označila to za "porušení koaliční dohody".

Rozdá se jich milión

Nové sKarty kritizují opozice, odbory i rada postižených, která na protest proti novince pořádala minulý týden happening. Představitelé rady se nechali slyšet, že na stát kvůli novému systému podají žaloby. Výhrady k sociálním kartám měl také ombudsman. Nyní se jimi zabývá antimonopolní úřad. V Parlamentu je pak návrh novely, která má platební funkci sKaret omezit.

Zatím je připraveno 600 000 plastikových kartiček, na které se nyní zadávají údaje příjemců dávek. Ministerstvo už dřív sdělilo, že by do konce roku úřady práce mohly rozdat milión karet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám