Hlavní obsah

Rath sepsal novely zákonů, které mají změnit podmínky ve vězení

Litoměřice

Poslanec David Rath během svého pobytu v litoměřické vazební věznici sepsal novely zákonů, které mění podmínky pobytu ve věznicích. Poslal je sněmovnímu podvýboru pro vězeňství. Novely jsou podle předsedkyně podvýboru Zuzky Bebarové-Rujbrové (KSČM) dvě. Jedna se týká výkonu trestu, druhá vazby.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Aby se předlohami poslanci zabývali, musel by je Rath podat Sněmovně, řekla Bebarová Rujbrová.

Novely se týkají faktických situací, jako jsou návštěvy, hygiena nebo procházky. Na novelu o výkonu trestu  upozornil internetový deník Insider.

Rath například navrhuje, aby odsouzení byli umisťováni do věznice nejblíže místa jejich trvalého pobytu, mohli by si zaplatit mimořádnou stravu a mohli by nosit vlastní oblečení. Předloha by dále měnila třeba i podmínky pro kontakt s blízkými. Podobná ustanovení obsahuje i novela o výkonu vazby.

Obdobné návrhy by podle Bebarové-Rujbrové měla předložit vláda. Rathovými náměty, pokud své předlohy nepodá, by se Sněmovna mohla zabývat při projednávání vládních návrhů.

Rath je ve vazbě kvůli obvinění z korupce. Policisté jej zadrželi, když z domu svých známých, Kateřiny Pancové a Petra Kotta odnášel krabici se sedmi milióny korun.

Sněmovna bude v pátek ráno rozhodovat, zda ho vydá ke stíhání v dalším z obvinění, údajnému ovlivňování zakázek ve středočeských nemocnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám