Hlavní obsah

Senioři žádají Klause, aby vetoval pomalejší růst penzí

Poté, co poslanci ve středu kývli na zpomalení růstu výše penzí, se ozvali zástupci těch, kterých se má novinka dotknout. Rada seniorů se obrátila na prezidenta Václava Klause s žádostí, aby tento zákon vetoval. Rada bude usilovat také o to, aby penzisté ještě letos dostali mimořádně přidáno na dorovnání zvýšených životních nákladů.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Snížená valorizace penzí uvrhne statisíce seniorů do bídy. Čeští senioři si klidné a důstojné stáří zaslouží, vytvořili a společnosti předali hodnoty, ze kterých dodnes profituje. Svoje penze si předem zaplatili... Dovolujeme si požádat svého prezidenta o pomoc. Jste naší poslední nadějí," napsala rada Klausovi.

Důchody se dosud vždy zvedaly v lednu o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Podle novely, kterou nyní posoudí prezident, by penze měly růst o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Navrhl to kabinet jako jedno z úsporných opatření k udržení schodků rozpočtu. Počítá s tím, že by se tak v příštím roce mohlo ušetřit 9,5 miliardy korun, do roku 2015 by to mělo být celkem 47,7 miliardy korun.

Rada rovněž v dopise píše, že nová valorizace by byla nedostatečná. Vypočítala, že se od ledna důchodcům měsíčně zvedly životní náklady o 463 korun. Penze ale rostla v průměru o 156 korun, uvedl Pernes. Organizace seniorů bude proto podle něj usilovat i o mimořádnou valorizaci, která by ještě v tomto roce seniorům dorovnala zvýšené výdaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám