Hlavní obsah

Exekutoři jdou po tříletém chlapci z Jesenicka

• Aktualizováno

Teprve tříletý chlapeček z Jesenicka se stal terčem exekutorů kvůli miliónovým dluhům, které nezavinil. O případu informuje ve středu FTV Prima. Jeho matka totiž za dítě rozhodla o přijetí dědictví po zemřelém otci, jehož součástí jsou ovšem také značné dluhy. Otázkou pro právníky nyní je, zda neselhala notářka, když nechala matku za dítě rozhodnout.

Exekutoři jdou po tříletém chlapci z JesenickaVideo: Prima FTV

 
Článek

"Mohu potvrdit, že soudní exekutor byl pověřen provedením exekuce proti tříletému chlapci," řekla Primě mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Případ začal před lety, když rodiče dítěte spolu začali stavět dům. Přestože spolu měli dítě, nevzali se. Otec ale zemřel a tříletý chlapec se stal jeho jediným dědicem. Zdědil nejen půlku domu a majetek za zhruba milión korun, ale také otcovy dluhy, které se pohybují kolem čtyř a půl miliónu.

Matka dítěte, coby jeho zákonný zástupce, v dědickém řízení rozhodla, že dědictví za syna přijme. Navíc podepsala, že se vzdává práva na případné odvolání. Kvůli tomuto kroku nyní po hochovi jdou exekutoři.

"Majetek chlapce není nijak postihován. Soudní exekutor pouze vydal usnesení o tom, že exekuce musí přejít na dědice. Jinou možnost zákon nepovoluje. Pravidla upravující procesní nástupnictví koneckonců platí již po tisíciletí v celém civilizovaném světě. Pokud dlužník zemře, jeho dluhy se nemažou. Dědic však ručí za zděděné dluhy jen do výše majetku nabytého dědictvím," uvedla Báčová v tiskové zprávě později zaslané Novinkám.

"Je evidentní, že matka chlapce důkladně nezvážila situaci a při převzetí dědictví si nebyla vědoma všech rizik. Proto jsme připraveni nabídnout jí bezplatnou právní pomoc," dodala mluvčí.

Právník: Notářka to neměla dovolit

"Už se nastartovala ta mašinérie té exekuce a to dítě je semíláno v tom justičním systému jako každý jiný dlužník," uvedl advokát Jan Bouček, podle kterého notářka pochybila, protože nechala matku rozhodovat o dědictví i přesto, že tříleté dítě nemůže vyjádřit svobodnou vůli stát se dlužníkem.

"Tady se může stát, že dítě přijde v rámci exekuce o jediný majetek, což je půlka nemovitosti. Dá se říct, že klidně za částku půl miliónu. A tomu dítěti následně zbývá milión dluhu," míní právník. "Podle mého hlediska to dítě je v konfliktu zájmů se svou matkou. Matka evidentně přijímala dědictví proto, aby zachránila bydlení pro oba dva," domnívá se.

Šéf notářů: Matka rozhodla za dítě, to je v pořádku

"Dítě je jediným dědicem a v případě, že dědictví přijme, neodmítne tedy, tak se všemi důsledky," sdělil Primě prezident notářské komory Martin Foukal. Pochybení svých lidí zásadně odmítá. Matka se prostě rozhodla, dědictví i s dluhy přijala.

Reklama

Výběr článků

Načítám