Hlavní obsah

ČSSD nabídla koalici předčasné volby spojené s volbou prezidenta

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) nemá ve Sněmovně jistou většinu a není schopen ČR vládnout, proto by se na začátku roku 2013 měly společně s přímou volbou prezidenta odehrát předčasné volby do dolní komory parlamentu. Prohlásil to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s poukazem na potíže koalice kolem schvalování zvýšení DPH a církevních restitucí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Urban (všichni ČSSD)

Článek

„Než permanentní křeč a opakované krize by ČR nejvíce prospěly nové volby do Sněmovny. Vládě proto navrhujeme východisko, jímž by byla dohoda o nových volbách do Sněmovny. Vzhledem k tomu, že se nepodaří stihnout říjnový termín, mohly by se uskutečnit společně s přímou volbou prezidenta na začátku roku 2013,“ prohlásil Sobotka.

K rozpuštění Sněmovny je podle ústavy potřeba 120 hlasů, to znamená, že by s opozicí museli hlasovat někteří koaliční poslanci. Případnou otázku vyjádření nedůvěry vládě by Sobotka řešil až po říjnových volbách.

Podle Sobotky by si koalice ODS, TOP 09 a LIDEM měla ověřit, zda je schopna dát dohromady 101 hlasů, aby přehlasovala Senát. „Pokud v něm ČSSD bude mít většinu, tak budeme uplatňovat veto vůči všem nespravedlivým návrhům včetně zvyšování DPH. Není možné, aby deset miliónů obyvatel ČR bylo rukojmím mocenské rvačky, ke které dochází uvnitř ODS,“ dodal lídr ČSSD.

Sobotka si myslí, že spojení daňového balíčku s důvěrou vládě nic neřeší, protože ačkoli nejdříve ve Sněmovně může projít prostou většinou, bude koalice i tak potřebovat po očekávaném vetu Senátu 101 hlasů. „Nemluvě o vetu ze strany prezidenta,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám