Hlavní obsah

Pražští bezdomovci našli ráj u Krčského lesa

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

V areálu bývalého Interlovu v pražské Krči vznikla vesnička na první pohled slušně vyhlížejících bezdomovců, kteří zde obydleli prázdné domky. Policisté se však obávají vzniku největšího ghetta lidí vyčleněných ze společnosti. Vejdou se jich sem stovky.

Vedle nemocnice v Krči vzniká městečko bezdomcůVideo: Novinky

 
Článek

Areál Interlovu, v minulosti firmy s největším výkupem zvěře v Česku, který je vsazen do zeleně a v 60. letech se do místního bazénu a brouzdaliště chodili koupat lidé z Jižního Města, je bez dozoru už více než dva měsíce.

Poté, co objekt s několika domky, halami, chatami a vyhořelou vilou opustila bezpečnostní agentura, našlo zde trvalý domov už několik lidí. Zařídili si prázdné místnosti, nechybí jim sociální zařízení, pro vodu si chodí do pítka k nedalekému metru Roztyly, vaří na vařičích a dokonce si tu i perou a suší prádlo.

„Jsme tu se dvěma kamarády už čtrnáct dní. Obydleli jsme si jen přízemí domu, ale uklízíme tu, vaříme a hlídáme si to tu. Už jsme odtud vyhnali několik feťáků a zlodějů, kteří se sem chtěli dostat. Majitel o tom ví a nemá s námi problém,“ řekl Právu jeden z trojice Pražanů, kteří své přístřeší našli ve vile, kde byly před pár lety kanceláře Interlovu a honosný byt správce.

Tady jsou samí slušní lidé. Navzájem si pomůžeme, když nastane problém.
jeden z obyvatelů Interlovu<br/>

Noví obyvatelé vyhořelé vily si dokonce i opravili střechu, aby jim sem nezatékalo. O pár metrů dál je další domek, kde se dá na jeho obyvatele dokonce i zazvonit. Sice není nikdo doma, ale podle vzhledu a především pachu sociálního zařízení jsou místnosti evidentně minimálně přes noc obývány.

Naproti už policisty, kteří sem chodí na pravidelné kontroly, vyhlíží další stálý obyvatel této kolonie. I když je na rozdíl od svých tří sousedů z Písku, nemůže si svůj nový domov vynachválit. „Já si vodu a jídlo kupuji. Ale našel jsem tu útočiště po rozkolu s manželkou. Mám tu domov, navíc tady uprostřed lesa je krásně. Ani se mi do centra Prahy nechce, ale měl bych nastoupit jako kuchař do jedné pizzerie na Žižkově,“ vypráví asi padesátiletý muž, který rovněž potvrzuje, že si svůj dům bedlivě střeží.

„Už sem zkoušeli lézt feťáci a opilci, ale hnali jsme je odsud. Tady jsou samí slušní lidé. Navzájem si pomůžeme, když nastane takový problém. Navíc jsou tu pořád policejní kontroly, takže kdo by neměl v pořádku doklady, musel by hned utíkat,“ dodává bývalý a snad i budoucí kuchař.

Policie má obavy

Harmonickou představu o klidném soužití lidí bez domova ale nesdílí policie, která se děsí příchodu zimy. „Obáváme se, že jakmile klesnou teploty, může zde vzniknout skutečně největší squat v Praze. Už nyní tu je několik obydlených budov samozvanými nájemníky. Trvale tu žije asi patnáct bezdomovců, ale vešla by se jich sem klidně stovka. Ve chvíli, kdy by tady pak vznikl problém, což by jistě dlouho netrvalo, by byl takový zásah pro policii nepředstavitelný. Toto území má zhruba kilometr, navíc v zeleni,“ řekl Právu vrchní komisař policie Prahy 4 Jan Simmerl s tím, že by se takový zátah rozhodně nedal ani srovnávat s tím na squattery ve vile Milada.

V areálu hledají ostatky člověka

Na podezřele novotou vyhlížející zámky na starém poklopu narazila zasahující skupina s psovodem při včerejší kontrole. „Jakmile ucítíme zápach nebo máme podezření i na kradené předměty, musíme to zkontrolovat. Povolali jsme proto kolegy, kteří zámky odštípli a prohledali podzemí. Nic jsme zde nenašli, ale plánujeme vzít do areálu speciálně cvičené psy na lidské ostatky, protože máme podezření, že by se zde mohly nacházet,“ potvrzuje důkladné kontroly areálu, který sousedí s Thomayerovou nemocnicí, ředitel strážníků v Praze 4 René Štýbr.

Anketa

Vadí vám bezdomovci v ulicích?
ano, nejraději bych je neviděl/a
25,8 %
ano, ale chápu, že nemají kam jít
65,1 %
ne, jsou součástí společnosti
9,1 %
Celkem hlasovalo 10549 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám