Hlavní obsah

Fiala: ČR nestihne na vzdělání vyčerpat čtyři až pět miliard z EU

Je téměř jisté, že ČR nestihne v programu EU na vzdělání vyčerpat čtyři až pět miliard korun. O tyto peníze by ale státní rozpočet neměl přijít, uvedl ministr školství Petr Fiala. V rámci takzvaných finančních korekcí může však Česko ztratit až 750 miliónů korun. Dodal, že příjemce peněz z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost to nepostihne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

Na vině jsou prý nekvalitně připravené projekty a zpožďování. Problémy s čerpáním z EU má ministerstvo školství dlouhodobě. Kvůli pochybení už ministerstvo podalo více než tři trestní oznámení. Fialu kritizuje i ČSSD.

Ministerstvo se nyní pokusí vyjednat s Evropskou komisí takzvané finanční korekce ve výši 750 miliónů až jedné miliardy korun. Jedná se o peníze, které ČR musí vyplatit příjemcům, ale EK je na dané projekty neproplatí. Česko ale může tuto dotaci využít v jiných výzvách. O tyto peníze tedy ČR přijde, pokud nevyjdou jednání s EK, může být částka vyšší.

"Rok 2013 je kritickým rokem pro tento program," upozornil Fiala, podle nějž se v tomto roce projeví chyby v čerpání z roku 2011. Od ledna se zjednoduší administrace projektů, ministerstvo také bude jednat o převedení peněz do jiného programu. Úřad rovněž zastavil přípravu takzvaných individuálních programů národních.

"Pokud samozřejmě naše kontrolní mechanismy a audity odhalí individuální pochybení, popřípadě nedbalost nebo úmysl, tak samozřejmě budeme postupovat dál a budeme z toho vyvozovat i individuální odpovědnost," odpověděl Fiala na dotaz novinářů, jestli budou za pochybení následovat nějaké postihy úředníků.

Více než tři trestní oznámení

Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek připustil, že kvůli problémům s čerpáním už podali více než tři trestní oznámení kvůli pletichám při zadávání veřejných zakázek.

"Pět miliard korun by pro příklad stačilo na roční fungování 600 základních škol," reagoval na oznámení ministerstva o předpokládaném nevyčerpání peněz senátor a expert ČSSD na školství Marcel Chládek.

Ztráta těchto peněz je podle něj v době, kdy vláda škrtá peníze na učebnice prvňáčků či plánuje zavést zápisné na vysokých školách, zcela fatální. Chládek se chce proto s Fialou sejít a přednést mu některé své návrhy, například na převedení nevyčerpaných peněz do regionálních programů.

Ministerstvu pozastavili dotace

V programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byla ministerstvu kvůli špatnému čerpání pozastavena dotace 1,2 miliardy. Na splnění doporučení Evropské komise a zaslání návrhu oprav systému má úřad čas do září.

Z programu mělo Česko do roku 2013 získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 45 miliard korun). Vláda ale rozhodla o převedení miliardy do programu Lidské zdroje a zaměstnanost pod ministerstvem práce. Do srpna bylo zatím schváleno 8800 projektů, jsou v tom třeba takzvané šablony pro základní a střední školy. Z programu bylo dosud vyplaceno 23 miliard korun, jsou v tom ale započítány i peníze, kterými k dotacím z EU přispívá česká strana.

Ministerstvo školství spravuje ještě program Výzkum a vývoj pro inovace, v němž je 2,07 miliardy eur (více než 51 miliard korun). Podle Fialy je v tomto programu situace dobrá, do srpna bylo proplaceno 15,8 miliardy korun. Schválených projektů bylo 112.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám