Hlavní obsah

Věci veřejné chtějí kvůli Lessymu blokovat jednání Sněmovny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Věci veřejné jsou podle předsedy strany Radka Johna připraveny blokovat zářijovou schůzi Sněmovny, která začíná v úterý odpoledne a na níž se mají probírat klíčové vládní zákony. Podle VV by se ale měli poslanci věnovat spíše aktuálním otázkám, jako je odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John (VV)

Článek

Podle Johna se jedná o „úder nezávislosti policie a demokracii v ČR, jaký nemá od roku 1989 obdoby“. Věci veřejné jsou proto připraveny úterní schůzi blokovat a pokusí se také o svolání mimořádné schůze, na které by se řešily aktuální otázky.

John si rýpl do kabinetu Petra Nečase, který podle něj pozbyl označení protikorupční. „Je ohrožena nezávislost policie, nadále nemáme garanci nezávislého vyšetřování,“ řekl. Nečase pokáral, že se dostal pod tlak Miroslava Kalouska, jenž se dostal do roztržky s Lessym.

Poslanec Michal Babák uvedl, že VV nechají na začátku 45. schůze Sněmovny hlasovat o vyškrtnutí zákona o majetkovém narovnání s církvemi z programu schůze. Důvodem má být jeho stížnost k ústavnímu soudu, kterou podal na předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou proto, že mu při třetím jednání Sněmovny vzala u řečnického pultu slovo. [celá zpráva]

Komunisté nevědí, zda podpoří program Sněmovny

KSČM podle jejího předsedy Vojtěcha Filipa ještě neví, zda poslanci KSČM schválí program nadcházející schůze. Filip upozornil na to, že koalice „postupuje způsobem, který lze označit jako nelegitimní chování politických stran“.

Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik se ohradil proti úterní volbě místopředsedy Sněmovny, který má nahradit Vlastu Parkanovou. Ta rezignovala kvůli kauze CASA, v níž figuruje jako hlavní podezřelá. KSČM prý nepodpoří návrh, aby se jmenování místopředsedy řešilo jako první bod schůze.

Hlasování o DPH bude mít vliv i na penzijní reformu

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že klub jejich strany jednoznačně odmítne vládní zákon zvyšující DPH. Připomněl, že hlasování o DPH bude mít vliv i na spuštění druhého pilíře penzijní reformy.

Sobotka rovněž uvedl, že pokud ČSSD zvítězí v příštích parlamentních volbách, bude prosazovat zavedení snížené sazby pro potraviny, knihy a léky.

Reklama

Výběr článků

Načítám