Hlavní obsah

Česko zřejmě nestihne vyčerpat z EU miliardy na vzdělání, přiznal ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je téměř jisté, že Česká republika nestihne v programu EU na vzdělání vyčerpat čtyři až pět miliard, nechal se slyšet ministr školství Petr Fiala. Důvodem jsou prý nekvalitně připravené projekty a zpožďování. Uvedl, že rozpočtu by se to nemělo dotknout, stejně tak příjemců peněz z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

Ministerstvo se nyní pokusí vyjednat s Evropskou komisí alespoň takzvané finanční korekce ve výši 750 miliónů až jedné miliardy korun. Jedná se o peníze, které EK neproplatí na schválené projekty, ale lze je využít v jiných výzvách. Pokud se to však nepodaří, mělo by to podle Fialy dopad na státní rozpočet.

Už dříve byla ministerstvu v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pozastavena dotace 1,2 miliardy kvůli problémům s čerpáním. Na splnění doporučení Evropské komise a zaslání návrhu oprav systému dostal resort čas do září.

Z tohoto programu mělo Česko do roku 2013 na nejrůznější výukové projekty získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 45 miliard korun). Vláda ale rozhodla o převedení miliardy korun do programu Lidské zdroje a zaměstnanost spravovaného ministerstvem práce. Hrozilo totiž, že by se nepodařilo všechny peníze vyčerpat.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka opět začnou proudit evropské peníze

Evropská komise v nejbližších dnech obnoví proplácení peněz z evropských fondů. Informovali o tom premiér Petr Nečas (ODS) a náměstek ministra pro místní...

Výběr článků

Načítám