Hlavní obsah

Prolomení hranice roku 1948 u restitucí nehrozí, ujistil Nečas Klause

Novinky, jas

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí dopisem odpověděl prezidentovi Václavu Klausovi, který se na předsedu a oba místopředsedy vlády obrátil s požadavkem, aby se osobně zavázali, že nebude prolomena hranice 25. února 1948. Nečas prezidenta ujistil, že se to nestane. Informoval o tom mluvčí kabinetu Michal Schuster.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

"Rád bych uvedl k pochybnostem, zda se zařazením zákona 142/1947 o revizi první pozemkové reformy nezpochybňují poválečné poměry, že úplně shodné znění (bylo odňato bez náhrady podle zákona 142/1947 o revizi první pozemkové reformy) obsahuje dodnes platný zákon o půdě 229/91. Podle tohoto zákona se vracel majetek všem fyzickým osobám. Tedy všechna potenciální zpochybnění rozhodného období mohla - a byla - už v uplynulých dvaceti letech použita a neměla úspěch," uvedl v dopise premiér.

Nečas odmítl obavy pramenící podle něj ze vzorce: „Když se vrací jednomu, budou chtít i další“.

"V tomto směru si můžeme být zcela jisti, že restituce historického majetku církví neotevře dveře nikomu dalšímu. Ústavní soud opakovaně judikuje, že na restituce není právní nárok," dodal premiér a odkázal na související judikáty Evropského soudu pro lidská práva.

Připomněl rovněž písemné ujištění ze strany církví, že ony nebudou podnikat žádné kroky, které by mohly hranici 25. února 1948 prolomit.

"Z výše uvedených důvodů jsem podle svého nejlepšího vědomí a svědomí přesvědčený, že tento návrh neznamená riziko prolomení hranice 25. února 1948 a nemůže změnit právní postavení státu v nových soudních sporech o restituční nároky," uzavřel premiér.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Místopředsedové kabinetu Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Karolína Peake zatím na prezidentovu výzvu oficiálně nereagovali. Schwarzenberg v reakci uvedl, že mu není jasné, co Klaus míní osobními garancemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám