Hlavní obsah

Restituční hranice nebude prolomena, ubezpečují církve Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví (ERC) a Federace židovských obcí (FŽO) v dopise ujišťují prezidenta Václava Klause o tom, že chystané majetkové vyrovnání církví neprolomí restituční hranici 1948. Žádají ho též, aby "po eventuálním kladném hlasování o tomto zákoně" pod něj připojil svůj podpis.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Církve tak reagovaly na fakt, že Klaus žádá od premiéra Petra Nečase (ODS) osobní garanci toho, že chystané majetkové vyrovnání s církvemi neprolomí restituční hranici 25. února 1948.

Rovněž Nečasovi poslaly ČBK, ERC a FŽO dopis, v němž ho ujišťují, že ze strany církví a náboženských společností nedojde k žádným aktivitám, které by jakkoli zpochybnily limit 25. února 1948.

Klaus v sobotu, kdy se potkal v Českých Budějovicích s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, řekl, že zatím garance od Nečase nemá. [celá zpráva]

Poslanci rozhodnou na zářijové schůzi

Navržený zákon o vracení majetku církvím a finančním vyrovnání je nyní v parlamentu, Senát ho vrátil Sněmovně, která by o něm měla rozhodovat znovu na nadcházející schůzi. Jako každá jiná norma bude potřebovat i podpis hlavy státu, pokud poslanci veto senátorů přehlasují.

"Je nám známo, že tak můžete učinit jedině v případě, kdy budou vyvráceny pochybnosti o prolomení hranice 25. únor 1948. Nemůžeme v této chvíli učinit nic jiného, než Vás osobně ujistit, že z naší strany tento zákon nikdy nebude takto interpretován. Důležitým signálem k tomuto jasnému a setrvalému postoji je i prohlášení Federace židovských obcí, v němž je uvedeno, že ´není považováno za nezbytné, aby se otázka arizovaného majetku (v dosavadním držení státu) řešila prostřednictvím tohoto zákona´," uvádí se v dopise Klausovi, který podepsal předseda ČBK Duka, šéf ERC Joel Ruml a předseda FŽO Jiří Daníček.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Vládní norma je předmětem bouřlivých diskusí, má své příznivce i mnoho odpůrců. Silně ho kritizuje opoziční ČSSD a KSČM. Norma navrhuje, aby stát církvím vyplatil od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku, zabaveného komunistickým režimem. ČSSD prohlašuje, že ODS a TOP 09 chtějí církvím darovat 134 miliard a že církevní restituce budou podle jiného metru než restituce ostatní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám