Hlavní obsah

Babák podal ústavní stížnost na Němcovou, ve Sněmovně mu vzala slovo

Novinky, val
Praha

Poslanec Věcí veřejných (VV) Michal Babák podal v pondělí dopoledne stížnost u brněnského Ústavního soudu na předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Vadí mu, že mu během projednávání vládního návrhu narovnání s církvemi vzala slovo a tím prý zasáhla do jeho práva na svobodu projevu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Babák (VV) ve Sněmovně

Článek

Na schůzi dolní komory 13. července, při které poslanci v třetím čtení projednávali církevní restituce, přednášel Babák v rámci zdržovací taktiky opozice u řečnického pultíku církevní historii od Velké Moravy. Dostal se však jen ke středověku, protože poté mu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) odebrala slovo. [celá zpráva]

Němcová se podle Babáka tím, že mu „bezdůvodně odňala slovo", dopustila dvou porušení práv: zásahu do svobody projevu a zásahu do svobodné soutěže politických sil. Dopoledne se proto obrátil na Ústavní soud v Brně.

Za Babáka se postavili jeho kolegové z VV. „Považuji krok poslance Michala Babáka za zcela legitimní a dokonce jediný možný,“ uvedl na tiskové konferenci předseda VV Radek John, podle kterého bylo chování Miroslavy Němcové nelegitimní.

Němcová se ale hájí tím, že postupovala na doporučení sněmovních odborníků na legislativu. Babákovi dala slovo až poté, co dostala jejich stanovisko. Uvedla to v České televizi. Dodala, že ještě před tím, než Babákovi slovo vzala, jej opakovaně požádala, aby hovořil o tématu. Připomněla, že ji poslanci dali za pravdu, když po vznesené námitce odhlasovali, že si počínala správně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám