Hlavní obsah

Proti korupci ve státní správě bojuje vnitro jen naoko, kritizuje Peake

Právo, rsk

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake se v pondělí pustila do ministerstva vnitra za návrh zákona o úřednících, který podle ní systémově neřeší depolitizaci státní správy, stanovení způsobu odměňování a výběru úředníků. Peake varovala, že se nebude chtít podílet na protikorupční strategii, která je jen naoko.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

„Zákon o úřednících je vedle zákona o veřejných zakázkách a nového zákona o státním zastupitelství hlavním pilířem protikorupční strategie vlády. Zdá se mi, že návrh zákona je spíše takovou Potěmkinovou vesnicí, která si na naplňování zadání jen hraje. Ve skutečnosti se na současném neutěšeném stavu přijetím tohoto zákona nic moc nezmění,“ uvedla Peake.

Nová norma by měla nahradit již schválený zákon, který však kvůli neustálému oddalování dosud nezačal platit. Podle vicepremiérky zákon musí také stanovit jasná pravidla pro politické jmenovaní a kariérní úředníky.

„V návrhu ministerstva vnitra není stabilita postavení úředníků o mnoho lepší než ta, kterou jim nyní zajišťuje zákoník práce. Z navrhovaného znění zákona jsem rozladěna, předpokládám, že nás nepochválí ani EU. Odmítám plnění protikorupční strategie jen formálně, bez skutečného naplnění zadání,“ dodala Peake.

Vicepremiérka dodala, že vnitru nabídla, že převezme gesci nad tvorbou zákony, to však resort odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám