Hlavní obsah

Duka chápe Klausův požadavek, aby restituce neprolomily hranici února 1948

České Budějovice

Kardinál Dominik Duka považuje požadavek prezidenta Václava Klause, aby se premiér a místopředsedové vlády zavázali, že při církevních restitucích nedojde k prolomení hranice 25. února 1948, za adekvátní. Klaus zatím požadované garance nedostal. Oba muži se potkali na národních dožínkách v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s kardinálem Dominikem Dukou na archivním snímku

Článek

"Já jsem od nich žádnou záruku nedostal, já slyším jenom vnější mediální výroky, kde se tváří, že se k tomu moc nemají," uvedl v neděli Klaus k reakcí na svou středeční výzvu. [celá zpráva]

"Měl jsem zde možnost mluvit s panem kardinálem Dukou a myslím, že naše názory na to nejsou až tak vzdálené. On cítí stejně jako já naléhavost mého požadavku, aby se nemohlo stát, že tím dojde k prolomení všeho, což znamená zásadní zpochybnění vůbec celé naší země," řekl prezident.

Duka tato slova potvrdil. "My považujeme toto prohlášení nebo dopis pana prezidenta za adekvátní, který může uklidnit společnost, že skutečně nedochází k žádnému prolomení onoho dne 25. února 1948 a že i tento zákon je ve shodě se všemi ostatními zákony," řekl Duka.

Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek řekl, že Klausovi na jeho dopis odpoví. Schwarzeneberg ještě ve středu reagoval, že "z dopisu pana prezidenta není jasné, co přesně má znamenat osobní garance.“

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám