Hlavní obsah

Spory zapomenuty, Peake si notovala s Červíčkem

Novinky, jov, rsk
Praha
Aktualizováno

Poté, co kvůli odvolání Petra Lessyho a jmenování Martina Červíčka novým policejním prezidentem poslanci LIDEM mluvili o otřesené důvěře v rámci vládní koalice, je podle všeho spor zažehnán. Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake se v pátek totiž s Červíčkem setkala a společně si notovali. Koaliční schůzku ke změně na postu šéfa policie už nechce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Článek

„Nově jmenovaný policejní prezident mě ujistil, že boj s korupcí je dále jednou z priorit policie. Domluvili jsme se také na pokračování spolupráce v rámci mého poradního sboru, v němž je policie zastoupena,“ uvedla pro Právo po schůzce vicepremiérka.

Byla to přitom Peake, která vyzvala po odvolání Lessyho, aby proběhlo transparentní výběrové řízení. O několik hodin později však ministr vnitra Jan Kubice bez konzultací jmenoval Červíčka šéfem policie, což vicepremiérku pobouřilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

„Ne kvůli Červíčkovi, ale spíše kvůli způsobu, jakým se podobné věci dozvídáme. Jediné, co mě zajímá, je to, jestli premiér hodlá pokračovat ve sdělování zásadních věcí svým spoluhráčům v koaličním týmu skrze média, nebo jestli začneme komunikovat normálně,“ uvedla s tím, že kvůli tomu chce jednání koalice. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že se setkání nebrání.

Peake ale v pátek po setkání s Červíčkem řekla, že zvláštní koaliční schůzku nepožaduje.

ČSSD dává Červíčkovi šanci

Opoziční sociální demokraté odvolání Lessyho z postu policejního prezidenta nebývale ostře zkritizovali. Hovořili dokonce o novém Únoru 1948. I přes tato silná slova nyní dává ČSSD šanci Lessyho nástupci Martinu Červíčkovi. Hodnotit ho chce až podle výsledků práce.

Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc v pátek připomněl, že tvrdě odsoudil výběrové řízení, na základě kterého se stal Lessy policejním prezidentem. Jeho působení ale posléze hodnotil jinak. „Mohu konstatovat, že se Petr Lessy stal pro mne i velkou část veřejnosti garancí nezávislého postupu policie a stíhání korupce bez ohledu na stranický dres hříšníků,“ uvedl stínový ministr.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Stejně chce nyní postupovat vůči Červíčkovi, ačkoliv se mu také nelíbí způsob a okolnosti ustanovení do funkce. „Nový policejní prezident vstupuje do funkce s výrazným handicapem nedůvěry a řady podezření o jeho možném napojení na vládní strany. Místo garance nezávislosti jako v případě Petra Lessyho nad ním nyní visí velký otazník. Bude jen na něm, aby tato podezření konkrétními kroky v příštích měsících vyvrátil. Mé hodnocení jeho osoby proto bude založeno na jeho činnosti jako nového policejního prezidenta, nikoliv na dojmech,“ sdělil Tejc.

Stínový ministr chce především sledovat, zda bude Červíček zasahovat do práce protikorupční policie. Zároveň Tejc oznámil, že na úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD, kterému předsedá, bude navrhovat svolání mimořádné schůze Sněmovny na téma výměny policejního prezidenta. S tímto nápadem už přišly vzápětí po odvolání Lessyho nyní již opoziční Věci veřejné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám