Hlavní obsah

Do Česka dorazily vydatné deště, v Liberci napršelo přes 50 milimetrů

Novinky, val
Praha

Do České republiky dorazila ve čtvrtek odpoledne vlnící se studená fronta, která s sebou přinesla vydatné srážky. Deště přetrvávaly na mnoha místech i během pátečního dopoledne. Postupem dne by ale měly slábnout.

Přechod srážek přes území ČR Video: Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

 
Článek

Srážkové úhrny na mnoha místech zejména Čech stoupaly během noci na desítky milimetrů. „Během noci napršelo například v Liberci 53 mm, v Novém Městě pod Smrkem a v Příbrami 46 mm a v Praze-Libuši 35 mm,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Na mnoha místech pršelo i v pátek ráno a dopoledne. Nejvydatněji pršelo podle Honsové na Liberecku, kde se v noci hodinové srážkové úhrny pohybovaly až kolem 8 mm za hodinu. Ráno klesla tato hodnota na 3 mm za hodinu.

„Také během dopoledne srážky v Čechách postupně slábly. Během dne se vlnící se studená fronta bude pozvolna posouvat na Moravu a do Slezska. V Čechách bude déšť během odpoledne i nadále slábnout a během noci na sobotu ustávat,“ dodala Honsová.

Oba dva víkendové dny by tak měly být převážně polojasné. Na rozdíl od čtvrtka, který byl zřejmě posledním tropickým dnem letošních prázdnin, se ale ochladí až o 15 stupňů Celsia. Například během sobotního odpoledne se očekávají maxima 15 až 19 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám