Hlavní obsah

Politici na Liberecku slíbili, že už nebudou skrývat, jak hospodaří

Právo, dan
Liberec

Obyvatelé Libereckého kraje se mohou těšit, že už v příštím roce si budou moci najít na internetu všechny informace o hospodaření krajské vlády. K tomuto slibu ve větší či menší míře zavázali všichni krajští lídři, kteří se účastnili čtvrteční předvolební diskuse České televize.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

volební model pro Liberecký kraj

Článek

Nejdále zašel ve svých slibech Martin Půta, který kandiduje za Starostové pro Liberecký kraj. Půta přislíbil, že budou zveřejňovat všechny smlouvy a faktury, ale budou přenášet zasedání rady kraje online na internet.

Jednička kandidátky TOP 09 Jiří Kočandrle slíbil, že lidé najdou všechno nejen o hospodaření kraje, ale i o účetnictví příspěvkových organizací. Zveřejňování výdajů přislíbila i Lenka Kadlecová, která kandiduje na Liberecku vládnoucí ČSSD. „Slibuji, že všechny informace na webu budou,“ uvedla Kadlecová.

Jan Korytář ze Změny pro Liberecký kraj chce, pokud se stane hejtmanem, zavést „nezávislé protikorupční středisko“, které bude prošetřovat podezření na korupci. Také slíbil, že „rozbije politický kartel ODS a ČSSD“.

Lídr komunistů Stanislav Mackovík slíbil, že dosáhne lepší dostupnosti lékařské péče, konkrétně, že lékař dorazí k pacientovi nejpozději do 15 minut.

Ozdravit krajské finance a zbavit se dluhů přislíbila jednička na kandidátce ODS Eva Bartoňová.

Opravy mostů po povodních

Mezi nejožehavější témata na Liberecku je oprava silnic, mostů a budov po ničivých povodních v roce 2010. Podle Půty současná krajská rada na to málo čerpala dotační peníze. Kadlecová se bránila, že získat peníze z ministerstva pro místní rozvoj je složité. Přislíbila, že pokud znovu kraj povedou, tak během příštího roku opraví všech 50 poničených mostů a polovinu silnic.

Korytář kritizoval, že ačkoli spousta obcí nemá opravené silnice a chodníky, tak se v Jablonci buduje povodňová štola za 400 miliónů korun. „To mohlo několik let počkat,“ uvedl Korytář.

Podle Půty je levnější než budovat protipovodňové systémy, nabídnout lidem, aby se odstěhovali mimo záplavové zóny.

Liberečtí politici se také střetli o odměny pro politiky v dozorčích radách např. v krajských nemocnicích. Kadlecová i Mackovník odměny hájili s tím, že byly za odvedenou práci. Kadlecová připustila, že to není dobře a přislíbila, že politici už v dozorčích radách odměny brát nebudou. Také podle Bartoňové by odměny politici brát neměli. „Politici by měli vědět, že mají odpovědnost, ale neměli by za to brát žádné částky,“ uvedla Bartoňová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám